Αγροτική σύσκεψη στην Ελασσόνα: Έντονη δυσαρέσκεια για τις απαντήσεις του Υπουργείου και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας συνεδρίασε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ολύμπου-Σαρανταπόρου, όπου οι εκπρόσωποί τους ενημερώθηκαν για όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα. Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο Σύλλογος Αμβυκούχων Αμπελουργών επαρχίας Ελασσόνας.

Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΝΛ, ο υπουργός δεν κάθισε να συζητήσει τα αιτήματα των αγροτών και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το καθένα από αυτά, ως όφειλε. 

Στη γενική του τοποθέτηση ανέφερε ότι βρίσκεται μόλις 35 ημέρες στο Υπουργείο, το οποίο παρέλαβε σε κατάσταση διάλυσης, και ότι οι αδυναμίες επτά χρόνων δεν μπορούν να λυθούν σε λίγες ημέρες. Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχει ημερομηνία λήξης τεσσάρων έως οκτώ μηνών και ότι το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η πιστοποίηση της ΑΑΔΕ. 

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία αντέτεινε ότι η Κυβέρνηση έχει συνέχεια, το Υπουργείο έχει δυναμικό και υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν συνέχεια, και τα αιτήματα που τέθηκαν είχαν ήδη παρουσιαστεί σε συναντήσεις με την προηγούμενη ηγεσία, οπότε θα έπρεπε να έχουν δοθεί απαντήσεις και να έχουν λυθεί.

Καταρχήν τέθηκε το θέμα των δικογραφιών και της ποινικοποίησης των αγώνων τους, με τους αγρότες να ζητούν να υπάρξει απόφαση της Βουλής για παραγραφή των αδικημάτων, καθώς αγωνίζονται για τον κλάδο και την επιβίότητά τους, ενώ σημειώθηκε ότι η ίδια διαδικασία έχει γίνει μέσω Βουλής τρεις φορές στο παρελθόν για κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα των 160 εκατομμυρίων ευρώ που κατακτήθηκαν στα μπλόκα και έπρεπε να έχουν δοθεί σε βαμβάκι, σιτάρι και κτηνοτροφία. 

Από το Υπουργείο τους λέχθηκε ότι το θέμα έχει κολλήσει στο πώς θα δοθεί μέσω οικολογικών σχημάτων, μια διαδικασία με την οποία οι αγρότες διαφωνούν, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής παρόλο που έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες. 

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που η ΑΑΔΕ ζητάει από τους παραγωγούς, με τους τελευταίους να επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως ισχύει και σε ποιο βαθμό, τη στιγμή που το κράτος τα ζητάει χωρίς πρώτα να πληρώσει στους αγρότες τα χρήματα που δικαιούνται.

Το ζήτημα σχετικά με το τι θα γίνει με τα 130 εκατομμύρια ευρώ που δεν θα δοθούν από φέτος στη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία παραπέμφθηκε από τον υπουργό στην ΑΑΔΕ. 

Αναφορικά με το de minimis στη μηδική, για το οποίο είχε υποσχεθεί πληρωμή με χαμηλό ποσό για τον Φεβρουάριο, έγινε γνωστό ότι τώρα το συζητούν για τον Ιούνιο. 

Σχετικά με τα καρτελάκια στο τριφύλλι, οι αγρότες τόνισαν ότι αυτά ισχύουν από το 2025 και όχι για προγενέστερες χρονιές, με τους υπεύθυνους του Υπουργείου να δηλώνουν ότι ακούν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον, τέθηκε το πρόβλημα με χιλιάδες τόνους κτηνοτροφικού βίκου που εξαιτίας της ευλογιάς έμειναν αδιάθετοι στις αποθήκες, ενώ σε λίγες ημέρες βγαίνει η νέα παραγωγή, και ζητήθηκε να ενταχθούν στο de minimis για αποζημιώσεις. 

Τέλος, για το θέμα της φόμοψης στις αμυγδαλιές και τις ξηρές βέργες σε ροδάκινα, το οποίο τέθηκε με έμφαση για αποζημίωση και λήψη μέτρων αντιμετώπισης —όπως αντίστοιχα το έθεσαν και οι συνάδελφοί τους από την Πέλλα, τη Νάουσα και την Εορδαία— δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από τον υπουργό.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.