Μεσημεριανή συννεφιά και μπόρες σήμερα Παρασκευή 17/7 στα ορεινά της Θεσσαλίας - Έρχεται «μίνι καύσωνας» με ημερομηνία λήξης και… δροσερή ανατροπή!

 Ενώ εμείς απολαμβάνουμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι, η Μεσόγειος δείχνει τα δόντια της. 

Σήμερα στη Σαρδηνία και στην Σικελία, ο υδράργυρος άγγιξε τους 45°C, υπενθυμίζοντάς μας με τον πιο ακραίο τρόπο πόσο εύκολα ο Ιούλιος μπορεί να μετατρέψει τη λεκάνη της Μεσογείου σε καμίνι.

Για καλή μας τύχη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δει τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Τα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης δείχνουν ότι αυτή η εξαιρετικά θερμή μάζα αέρα θα κινηθεί νοτιότερα.

Ωστόσο, η χώρα μας δεν θα μείνει ανεπηρέαστη: προετοιμαζόμαστε για ένα τριήμερο έντονης ζέστης, κυρίως από την Κυριακή έως και την Τρίτη.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη και φυσιολογική εξέλιξη για τα κλιματικά δεδομένα του Ιουλίου, η οποία όμως θα έχει σύντομη διάρκεια.

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις να σημειώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και εκ νέου τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ορεινά.

Αναλυτικά για τη Θεσσαλία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μπόρες και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο τα μελτέμια θα επιμείνουν στα πελάγη, όμως ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα για να μας θυμίσει κάτι από… καύσωνα. 

Μην ανησυχείτε, όμως! Αυτή η θερμή εισβολή από τη Βόρεια Αφρική θα είναι σύντομη (γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «μίνι καύσωνας»), με τις θερμοκρασίες των 40 βαθμών Κελσίου να εντοπίζονται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες και κλειστές περιοχές της χώρας.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τις 22 Ιουλίου! Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Αριθμητικό Μοντέλο, αναμένεται μια εντυπωσιακή και μάλλον ασυνήθιστη για την εποχή μεταβολή. Από τους 40 βαθμούς θα βρεθούμε γρήγορα στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ημιορεινά οι ελάχιστες τιμές τη νύχτα θα κάνουν βουτιά ακόμα και κάτω από τους 15 βαθμούς!

Η ψυχρή αυτή εισβολή θα συνοδευτεί από γενικευμένες βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ένα σκηνικό που φαίνεται πως θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες.

Λίγη υπομονή, λοιπόν, με τη ζέστη των επόμενων ημερών και ας μην εμπιστευόμαστε υπερβολές που στερούνται επιστημονικής βάσης. Το καλοκαιρινό μενού έχει προς το παρόν ήλιο, μελτέμια, ζέστη και λίγες μπόρες στα βουνά!

Να έχετε μια υπέροχη Παρασκευή και ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και μην υποβαθμίζεται την θαλάσσια αύρα… μια εξόρμηση στις ακτές είναι ό,τι πρέπει να ανακουφιστούμε από τις υψηλές θερμοκρασιες.. αλλά προσοχή στον ήλιο!

Με πληροφορίες από topontiki.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.