Άρθρο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας για τον Όλυμπο από τους Β. Καραναστάση και Π. Θεοφανάκη

 Δελτίο τύπου εξέδωσε πριν λίγες μέρες σε τοπικά μέσα δια στόματος Γιάννη Καριπίδη η Δημοτική Αρχή. Το θέμα για άλλη μια φορά, όπως γίνεται τόσα χρόνια από όλους τους πολιτευτές της περιοχής, ο Όλυμπος και η αξιοποίηση - εκμετάλλευσή του. Όπως και οι προηγούμενες του είδους ανακοινώσεις, αφού πόσταρε μια φωτογραφία τριών ακατάλληλα καλοντυμένων κυρίων να περπατάνε στο χιόνι, ξεκινάει καλωσορίζοντας νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα, αναφέροντας βοτανικά και ζωολογικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος, όπως και τους τίτλους που έδωσε το δίκτυο Natura και η UNESCO στο βουνό, γεμίζοντας μισή σελίδα με πληροφορίες που αν θέλει τις βρίσκει κανείς στην Wikipedia.

Παρακάτω, αφού ρητορικά ρωτάει, αν «αρκούν τα παραπάνω διαπιστευτήρια για τον Όλυμπο;», μπαίνει και στο ζουμί, που είναι τι έκανε η παράταξή του μέσα σε τέσσερα σχεδόν χρόνια. Σε μια μικρή παραγραφούλα, λοιπόν, μας πληροφορεί ότι «επιδίωξαν» τη νομιμοποίηση των καταφυγίων της «Τουρτοφωλιάς» και του «Χρηστάκη» και ότι προχώρησαν στη σήμανση και βελτίωση πεζοπορικών διαδρομών. Όσον αφορά το πρώτο δεν μπορούμε να πούμε κάτι∙ μπορεί και να το επιδίωξαν. Το δεύτερο, όμως, είναι αλήθεια όσο «πατάει η γάτα». Γιατί, το μόνο που κάνανε είναι να προσφέρουν 4 με 5 ταμπέλες, τις οποίες τοποθετήσανε οι αδερφοί Καβαρατζή στο πανέμορφο μονοπάτι που έχουν αναδείξει και συντηρούν με σκληρή δουλειά στην Καρυά, διοργανώνοντας εκεί κάθε χρόνο έναν πολύ όμορφο αγώνα. Στον οποίο, όπως και στους άλλους ορεινούς αγώνες της περιοχής μας, πρώην και νυν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι σπεύδουν να φωτογραφηθούν στις γραμμές των τερματισμών την ώρα της επιτυχίας. Αυτό είναι όλο. Από εκεί και πέρα «ήρθε ο βουλευτής στο χωριό» (υποσχέσεις) με μελέτες καθηγητών που θα αξιοποιηθούν, αναδείξεις αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, σπηλαίων, φυσικών μνημείων, μουσείων, θρησκευτικών ναών, αρχαιολογικών χώρων, κατασκευή ξενώνων και φυσικά χιονοδρομικού κέντρου. Καταλήγει, φυσικά, με άλλη μια κοινοτοπία, όπου πληροφορούμαστε πόσο ωραίος είναι ο Όλυμπος, ότι με πολιτική βούληση και σωστές κινήσεις, υπονοώντας ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν, μπορούν και θέλουν να κάνουν, θα καταφέρει να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ασάφεια, το καταφύγιο όσων δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτα. Μας παροτρύνει δε -πετώντας την μπάλα στην εξέδρα- να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας η προβολή του και επομένως να τους ψηφίσουμε (αφού μόνο αυτοί ξέρουν, θέλουν και μπορούν), γιατί λέει «το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν τίποτα για τον λαό του Δήμου Ελασσόνας. Τίποτα πέρα από τις επικοινωνιακές φιέστες με γνωστούς δήθεν καλλιτέχνες που στοιχίζουν πολλά. Τίποτα εκτός από επιχειρηματικά κέρδη και επενδύσεις των λίγων με κάθε κόστος για τους πολλούς. Τίποτα άλλο παρά έργα που έχουν ψωμί για τους ημέτερους εργολάβους, μελέτες που πολλές φορές πληρώνονται ακριβά για να παραμείνουν στα συρτάρια και απευθείας αναθέσεις. Τίποτα παραπέρα από ψηφοθηρικά ρουσφέτια, διευκολύνσεις και ΚΟΙΝΣΕΠ που πληρώνονται ακόμα και για να συνεδριάσουν και να κάνουν brainstorming. Την ουσία, δηλαδή, της πολιτικής των πολιτικών κομμάτων από όπου προέρχονται όλοι τους ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).

Αν πραγματικά νοιαζόταν και ήθελαν να καταλάβουν τις λαϊκές ανάγκες, θα πήγαιναν αθλητικά ντυμένοι τις Κυριακές στον Όλυμπο ή στο Κουκούλι, να δουν όλον αυτόν τον κόσμο, που ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, με τα κλειστά μαγαζιά και τις απαγορεύσεις βρήκε διέξοδο στο βουνό, και να συνομιλήσουν μαζί του. Θα καταλάβαιναν τότε ότι το σημαντικότερο για αυτόν τον κόσμο, αυτό που τους κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να ταξιδέψουν χιλιόμετρα, είναι η δυνατότητα να βρουν ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι, να το περπατήσουν και να έρθουν σε επαφή με την όμορφη φύση, πράγμα που στις μέρες μας έχει γίνει βασική ανάγκη του λαού. Αυτό είναι το πρωτεύον, και τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα η εστίαση, έρχονται να συμπληρώσουν και να αναβαθμίσουν, φυσικά, αυτό το βασικό. Χωρίς αυτό όμως χάνουν τον λόγο ύπαρξης τους, περίπου όπως τα μηδενικά αν δεν υπάρχει αριθμός μπροστά τους.

Η ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο ο Όλυμπος, λόγω του ότι είναι ιστορικά κτηνοτροφική και έχει έντονο ανάγλυφο, έχει ένα απίστευτο πλούτο μονοπατιών που, όμως, έχει εγκαταλειφθεί καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των κοπαδιών που βοσκάνε έξω. Ευτυχώς στην περιοχή μας υπάρχει ήδη μια μαγιά διαδρομών που την οφείλουμε αποκλειστικά στην εθελοντική προσπάθεια συμπολιτών μας, οι οποίοι κυριολεκτικά αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα για την ανάδειξη μονοπατιών, είτε δρώντας μεμονωμένα, είτε μέσω συλλόγων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Θα αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά το έργο ενός μόνο ανθρώπου, χωρίς καθόλου να θέλουμε να υποβαθμίσουμε το έργο των υπολοίπων στους οποίους επίσης οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Ο λόγος για τον Τάκη Κασιάρα και τα μονοπάτια που έχει αναδείξει από τη Μελούνα και την Τσαριτσάνη μέχρι την Καζανιά. Το έργο του είναι γνωστό σε πολλούς ανθρώπους και καταδεικνύει πόσα μπορούν να γίνουν, αν πραγματικά υπάρχει βούληση από μια Δημοτική Αρχή, αφού ένας μόνο άνθρωπος με δικά του έξοδα, σκληρή και επίμονη δουλειά έχει καταφέρει τόσα. Τα μονοπάτια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν κεκτημένο, γιατί χωρίς συντήρηση η φύση θα ξαναπάρει πίσω αυτό που της ανήκει. Επίσης, οι υπάρχουσες διαδρομές είναι ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Μια Δημοτική Αρχή σε τέτοια περιοχή οφείλει να εντάξει στις υπηρεσίες της την ανάδειξη, τη συντήρηση και οπωσδήποτε τη χαρτογράφηση αυτών των μονοπατιών, αν ισχυρίζεται ότι θέλει να προσελκύσει τουρισμό. Είναι σίγουρο πως όλοι αυτοί που αγαπούν και ξέρουν το βουνό με ευχαρίστηση θα βοηθήσουν εθελοντικά και θα δείξουν διαδρομές εάν κληθούν σε πραγματικό διάλογο και ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις τους. Δεν μπορεί όμως να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί δίκτυο μονοπατιών μόνο με τον εθελοντισμό. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να πλαισιωθούν από άλλες σημαντικά απαραίτητες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έρευνα, τη διάσωση σε περιπτώσεις ανάγκης και, φυσικά, την παροχή πληροφοριών, πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται παντού στον κόσμο σε μέρη όπου αναπτύσσονται τέτοιου είδους δραστηριότητες. Παράλληλα, εκτός από τη συντήρηση των υπαρχόντων καταφυγίων, που σίγουρα δεν επαρκούν, απαραίτητη είναι και η μέριμνα για χώρους κατασκήνωσης σε κομβικά σημεία του βουνού, παρέχοντας βασικές εγκαταστάσεις (κουζίνα, αποδυτήρια, τουαλέτες). Όπως, δηλαδή, υπάρχουν σε όλες τις καλά οργανωμένες περιοχές ορειβατικού και πεζοπορικού ενδιαφέροντος και είναι από τις υποδομές που δεν απαιτούν τεράστια κονδύλια.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσες φορές επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί το ζήτημα της αξιοποίησης του Ολύμπου, τόσο από την τρέχουσα Δημοτική Αρχή όσο και από τις προηγούμενες, δεν θίγεται ποτέ (ή σκόπιμα παραβλέπεται) το ζήτημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης, που στην κυριολεξία «μαστίζει» την περιοχή με τόνους σκουπιδιών και μπαζών να βρίσκονται πεταμένα σε πεδινά και ορεινά τμήματα της περιοχής∙ σε συνδυασμό, εξίσου, και με τη ρύπανση των ποταμών εξαιτίας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Όταν αναφερόμαστε στην αξιοποίηση του Ολύμπου δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «συστηματική προβολή και ισχυρό brand name» παραβλέποντας την τραγική αυτή οικολογική κατάσταση που επικρατεί στη ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου και κατ’ επέκταση του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας. Πραγματικό ενδιαφέρον για τον Όλυμπο αποτελεί μια ουσιαστική ολιστική προσέγγιση της αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμισή της. Μόνο, λοιπόν, αν εξασφαλίσουμε τα παραπάνω μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα και συμφωνούμε ότι οι δυνατότητες είναι πολλές.

Βασίλης Καραναστάσης-Παντελής Θεοφανάκης, για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.