Ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο - Λύκειο Βερδικούσιας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 «Πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποκτά το  κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Βερδικούσιας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου  «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Γυμνάσιο- Λύκειο Βερδικούσιας», συνολικού προϋπολογισμού  ένταξης 201.500 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.  Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ελασσόνας.

 «Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,  μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα στο  συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Βερδικούσιας και αποδίδουμε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ένα  σύγχρονο,   πιο λειτουργικό  και  φιλικό σχολικό κτίριο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Το βραβευμένο από την Ευρώπη πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων που χρηματοδοτούμε,  αλλάζει τις συνθήκες λειτουργίας σε περίπου 90 σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια παντού στη Θεσσαλία με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας  και  επιπλέον οδηγεί σε εξοικονόμηση σημαντικών χρηματικών πόρων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης. 

Το έργο

Το υφιστάμενο σχολικό  κτίριο, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, αναβαθμίζεται σε  Κατηγορία Β  με τις εξής παρεμβάσεις :

• Θερμομόνωση κελύφους (τοίχοι, πλάκα οροφής 1ου ορόφου υπό στέγη ξύλινη κεραμοσκεπή)

• Αντικατάσταση κουφωμάτων κτιρίου

• Αποξήλωση των παλαιών λεβήτων πετρελαίου, του κτιρίου (Γυμνασίου- Λυκείου) και εγκατάσταση νέων χυτοσίδηρων λεβήτων πετρελαίου, χαμηλών θερμοκρασιών, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και αυτοματισμό.

• Αντικατάσταση των κυκλοφορητών, με νέους υψηλής ενεργειακής απόδοσης, με inverter.

• Αντικατάσταση του παλαιού συστήματος αντιστάθμισης εξωτερικής θερμοκρασίας με νέο, με τρίοδη ηλεκτροβάνα ανάμιξης, σύγχρονο ελεγκτή λειτουργίας και νέα αισθητήρια θερμοκρασίας.

• Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε θερμαντικό σώμα, για τοπικό έλεγχο της θερμοκρασίας και αποφυγή του φαινομένου υπερθέρμανσης.

• Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων στις αίθουσες και τους λοιπούς χώρους του σχολείου, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, κατάλληλου σχεδιασμού για χαμηλή θάμβωση.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.