Χρήστος Καπετάνος στους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Αγιάς και Φαρσάλων: « Οι Σαρακατσαναίοι πηγή έμπνευσης και δύναμης για ολόκληρη την Ελλάδα».

 «Οι Σαρακατσαναίοι και οι σαρακατσάνικοι σύλλογοι αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα σύζευξης της παράδοσης και της διατήρησης των ηθών και των εθίμων με το σύγχρονο τρόπο ζωής.   Οι σαρακατσάνικοι σύλλογοι της Αγιάς και των Φαρσάλων που απαρτίζονται από νέα παιδιά ως επί το πλείστον, διαπνέονται από τις αρετές της ομόνοιας, της σύμπνοιας σκέψης, της αγαστής συνεργασίας , με μοναδικό τους στόχο τη διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης στον αιώνα τον άπαντα και την τακτική αναβίωση των ηθών και των εθίμων αυτής της σπουδαίας κουλτούρας. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης όχι μόνο για την περιοχή μας και τη Θεσσαλία, αλλά για όλη την Ελλάδα και για το λόγο αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων για το θαυμαστό έργο που επιτελούν.»

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας, Χρήστος Καπετάνος,  αναφορικά με τις ετήσιες εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αγιάς και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Φαρσάλων, στις οποίες ο Λαρισαίος πολιτικός παρέστη.

Ο κ. Καπετάνος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε ευχάριστο και εορταστικό κλίμα με τους παριστάμενους στις εκδηλώσεις, σαρακατσάνους, μέλη των συλλόγων αλλά και φίλους της σαρακατσάνικης παράδοσης  και να ανταλλάξει ευχές μαζί τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αναβίωση και η διατήρηση της συγκεκριμένης κουλτούρας , στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Συνεπώς, οι εκφραστές της , νέες και νέοι αλλά και μεγαλύτεροι που είχαν την τύχη να μεγαλώσουν  με τον σαρακατσάνικο τρόπο ζωής, αποτελούν τους πρεσβευτές της στο μεγαλύτερο κοινό της Ελλάδας που αγνοεί την πολιτιστική μας ταυτότητα.

«Εξάλλου, πρόσθεσε, για  πολλά από τα ήθη κι τα έθιμα της Αποκριάς , τα οποία απολαύσαμε τις προηγούμενες ημέρες, η διάσωση και η αναβίωσή τους οφείλεται στο μεράκι και τη διάθεση για προσφορά των Σαρακατσάνων.  Ως Σαρακατσάνος και ο ίδιος μόνο υπερηφάνεια και συγκίνηση αισθάνομαι» ανέφερε, κλείνοντας ο κ. Καπετάνος.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.