Θωμάς Παπαλιάγκας : Θα μπει ποτέ φρένο στις κατασχέσεις;
Η ALPHA BANK, έχοντας ανακτήσει τον έλεγχο πολλών από τα δάνεια που είχε τιτλοποιήσει, από το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεσπάσει μέσω του διαχειριστή Cepal στα κεφάλια των οφειλετών της – και μάλιστα αδιακρίτως. Έχει επιβάλει κατασχέσεις επί δικαίων και αδίκων, επί πραγματικών ή μη οφειλετών. Πλέον δεν διακρίνει ούτε ψιλές κυριότητες ούτε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες (ιδανικά μερίδια) και βγάζει σε πλειστηριασμό ό,τι υπάρχει. Ψιλή κυριότητα σε πατρικά σπίτια, εγκαταλελειμμένα σπίτια σε χωριά, ακόμη και σε εξ αδιαιρέτου μερίδια, κατασχέσεις σε λογαριασμούς συνταξιούχων, που απλώς έχουν συνδικαιούχους τα παιδιά τους και πολλά ακόμη χειρότερα. Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και με την αγροτική γη.
Παρόμοια, όχι όμως ίσως με τόση ένταση ακόμη, κινούνται και τα υπόλοιπα funds και οι τράπεζες μέσω των εταιρειών διαχείρισης.
Οι δανειολήπτες καλούνται από τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών διαχείρισης ή των τραπεζών να υπογράψουν δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις, στις οποίες όμως κρύβονται παγίδες. Κύριος στόχος τους είναι οι δανειολήπτες να νομιμοποιήσουν με την υπογραφή τους παράνομες ή καταχρηστικές χρεώσεις (από μη λογιστικοποιημένους τόκους κλπ.).
Η ιδέα της προστασίας του δανειολήπτη δεν υπάρχει στο εννοιολόγιο του τραπεζικού συστήματος σήμερα. Η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει τους δανειολήπτες και τις πρώτες κατοικίες αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, τελείως απατηλή. Καμία κίνηση δεν προστατεύει κανέναν δανειολήπτη. Ούτε τον πιο καλόπιστο. Η κυβέρνηση λειτουργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον των funds, επικαλούμενη τον “Ηρακλή”, ο οποίος όμως έχει ως στόχο την αλλαγή χεριών εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων (από περίπου 700.000 που έχουν μεταβιβαστεί σε funds).
Η αξιωματική αντιπολίτευση σιωπά. Λογικό, καθώς ο νόμος για τα funds και η κατάργηση του νόμου Κατσέλη, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, είναι “επιτεύγματα υπέρ του λαού” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μόνο η πρόταση που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Mε την πρόταση τροπολογίας προτείνουμε: α) προστασία πρώτης κατοικίας, β) δικαίωμα του δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο στην τιμή που πωλήθηκε σε fund μετά από προειδοποίησή του, γ) προστασία αγροτικής γης και εισοδημάτων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή και δ) προστασία ελάχιστου ορίου διαβίωσης, Γι’ αυτό πρέπει όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.
Η προστασία των ακινήτων των ελλήνων είναι πρώτη προτεραιότητα για κάθε σοβαρή ελληνική κυβέρνηση.