Ε. Λιακούλη: «Ακόμα μία πρωτοβουλία στη Βουλή για τους συνταξιούχους μας»

 Σε κατάθεση Τροπολογίας στο Κοινοβούλιο προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με σύσσωμη την Κ.Ο., για την έμπρακτη στήριξη των συνταξιούχων.  

Η Λαρισαία Βουλευτής, μετά την κατάθεση της Τροπολογίας, δήλωσε τα εξής:

«Ανέλαβα, μαζί με τους Συναδέλφους μου Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία υπέρ των συνταξιούχων. Γιατί καλά τα λόγια, αλλά ιερό χρέος ημών των Βουλευτών είναι να “μιλάμε” με έργα, να απαντάμε θεσμικά με κοινοβουλευτικές δράσεις.

Σε συνέχεια, λοιπόν, όλων των διαδοχικών κοινοβουλευτικών ενεργειών μου, με γνώμονα την ενίσχυση και θωράκιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας, καταθέσαμε σήμερα Τροπολογία για τις συντάξεις.

Κατ’ αρχάς, μειώνουμε την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των κύριων συντάξεων, από 6 % σε 4 %. Με απλά λόγια, επαναφέρουμε την εισφορά στα επίπεδα προ του 2015. Υπενθυμίζω ότι το 2015 αυξήθηκε η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4 % σε 6 %, στερώντας από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους (ανεξαρτήτως του ύψους της σύνταξης) ένα ποσό από το εισόδημά τους.

Η μείωση αυτή στις συντάξεις ήταν εξαιρετικά δυσμενής, προστιθέμενη βεβαίως στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, την έμμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων (μέσω της επιβολής εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 6 %), την κατάργηση των κατωτάτων ορίων σύνταξης (που διασφάλιζε ο νόμος ΠΑΣΟΚ του 2010), τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω επιβολής πλαφόν, το κούρεμα του εφάπαξ, καθώς και των μερισμάτων του ΜΤΠΥ. Όλες αυτές οι μειώσεις, αποτέλεσμα της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συρρίκνωσαν δραματικά το εισόδημα των συνταξιούχων.

Επιπροσθέτως, με το 2ο άρθρο της Τροπολογίας, καταργούμε την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επικουρικών συντάξεων. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη εισφορά επιβλήθηκε το 2015 σε 1.200.000  συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, αφαιρώντας από αυτούς ένα πολύτιμο μέρος εισοδήματος.

Με το άρθρο μας, αίρουμε μια μεγάλη αδικία εις βάρος των συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης, που έχουν βιώσει ριζική μείωση των επικουρικών συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 30 – 35 %. Κάνουμε ένα βήμα αναγνώρισης των θυσιών τους και μερικής αποκατάστασης του εισοδήματος τους, σε μια κρίσιμη συγκυρία που η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς φθίνει.

Επισημαίνω ότι, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, μεριμνήσαμε για την κοστολόγηση και τεκμηρίωση της Τροπολογίας μας, ώστε να μην επέρχεται σε καμία περίπτωση δυσμενής ανατροπή δεδομένων του ΕΟΠΠΥ.

Καλώ την Κυβέρνηση της Ν.Δ. άμεσα να κάνει αποδεκτή την Τροπολογία.

Θα συνεχίζω αδιάλειπτα, μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν το κλείσιμο της Βουλής, να αξιοποιώ κάθε θεσμικό μέσο του Κοινοβουλίου, προς όφελος του Τόπου μας και των Ανθρώπων μας.» 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.