Ε. Λιακούλη: «Να αποζημιωθούν ταχύτατα οι Αγρότες για τον παγετό»

 Άμεσα αντανακλαστικά επέδειξε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη, για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών του Νομού μας, εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε τη νύχτα της 29ης Μαρτίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Μαρτίου.

Η Λαρισαία Βουλευτής ανέλαβε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία και έφερε το θέμα στη Βουλή, ώστε η Κυβέρνηση να δώσει επίσημες απαντήσεις για το χρόνο αποζημίωσης των παραγωγών.

«Όπως προκύπτει από αλλεπάλληλες προσωπικές μου επικοινωνίες με αγρότες ήδη από το ξημέρωμα της Πέμπτης, θύματα του παγετού έπεσαν ιδίως οι αμυγδαλιές, οι κερασιές και εν γένει τα πυρηνόκαρπα δέντρα βερικοκιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, ενώ μου έγιναν αναφορές και για μηλιές. Μέχρι στιγμής, έχω δεχθεί περιγραφές για καταστροφές λόγω παγετού στους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ (όπως π.χ. στη Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου), Λάρισας, Τεμπών και Τυρνάβου, δηλαδή σε χωράφια ανά την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Οι θερμοκρασίες που έπεσαν για πολλές ώρες κάτω από το μηδέν, χτύπησαν τα δέντρα είτε στην πλήρη ανθοφορία τους είτε στην εκκίνηση της καρπόδεσης, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα έως και ολοκληρωτική καταστροφή. Πέραν των δέντρων, ο παγετός επηρέασε ευρύτερα την αγροτική παραγωγή, όπως αγροτικά προϊόντα πωλούμενα στις λαϊκές αγορές, με καθοριστική επίδραση στο εισόδημα των συμπολιτών μας, που βασίζουν την επιβίωσή τους από το εβδομαδιαίο έσοδο από τις πωλήσεις τους», αναδεικνύει στην Ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, η Ευαγγελία Λιακούλη.

«Ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση από τις επιπτώσεις του παγετού, ενώ οι πρόσθετες καταστροφές ήρθαν να αθροιστούν στα διαδοχικά πλήγματα που έχει δεχθεί, πρωτίστως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ζητά από την Κυβέρνηση:

- Ενέργειες, για την τάχιστη ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε άμεσα και με πληρότητα, να γίνει η αποτύπωση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

- Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και οι αγρότες θα έχουν εισπράξει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

- Ειδική μέριμνα, ώστε η επικείμενη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να μην καθυστερήσει, ούτε για ένα λεπτό, τις διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών.

«Τι κάνατε κυβερνώντας εδώ και τέσσερα χρόνια, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, την απλοποίηση των διαδικασιών, την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και την επιτάχυνση των χρόνων καταβολής των αποζημιώσεων, όπως αναλυτικά έχω προτείνει; Τόσα χρόνια Κυβέρνηση, τι πράξατε για να θωρακίσετε προληπτικά και να καταστήσετε ανθεκτικές τις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Λάρισας απέναντι στην κλιματική κρίση;», ρωτά με έμφαση η Λαρισαία Βουλευτής τους Υπουργούς.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.