Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: 32 νεκροί, 85 τραυματίες

 Στους 32 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με το νέο επίσημο απολογισμό από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 85 τραυματίες, από τους οι 53 παραμένουν για νοσηλεία

Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιβατών συνεχίζονται και διεξάγονται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί τα νοσοκομεία της Λάρισας που υποδέχονται νεκρούς και τραυματίες μετά τη φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, το βράδυ της Τρίτης. 

Συγκλονιστικές είναι οι φιγούρες των γονέων που αναζητούν μανιωδώς τα παιδιά τους ανάμεσα στα θαύματα και τους τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr οι περισσότεροι νεκροί στο Γενικό Νοσοκομείο είναι φοιτητές.

Πώς συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα

Η αμαξοστοιχία IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά στο ύψος της περιοχής Ευαγγελισμού με εμπορευματική αμαξοστοιχία.

Την ώρα της σύγκρουσης στο τρένο επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Από τη συγκρουση προκλήθηκε φωτιά, ενώ επικράτησε πανικός.

«Άνθρωποι ούρλιαζαν, λύγισε 90 μοίρες το τρένο»

«Σπάγανε τζάμια και ούρλιαζαν άνθρωποι. Στο βαγόνι, πανικός. Ένα από τα παράθυρα είχε μπει όλο προς τα μέσα μαζί με τον τοίχο, σα να καταρρέει από το βάρος ενός σίδερου που ερχόταν από το δίπλα τρένο ή απ’ όπου συγκρουστήκαμε», περιγράφει νεαρός επιβάτης στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι δεν είδε τίποτα κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, απλώς άρχισε το τρένο να τραντάζεται όλο και περισσότερο.

«Πήγα μπροστά με τα πόδια κι είδα το χειρότερο σημείο της σύγκρουσης. Το τρένο είχε λυγίσει ολόκληρο 90 μοίρες, είχε πέσει στο γκρεμό και το μισό ήταν στον αέρα να κρέμεται και να φλέγεται ολόκληρο. Είχε πέντε τραυματίες μόνο στο σημείο που ήμουν εγώ», προσθέτει ο επιβάτης.

Hellenic Train: Μετωπική η σύγκρουση - Περίπου 350 επιβάτες επέβαιναν στο επιβατικό τρένο

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει:
«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.
Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Αγοραστός: «Δεν υπάρχουν τα βαγόνια 1 και 2»

Για τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και την τραγωδία που συντελέστηκε στα Τέμπη, μίλησε ο κ. Κώστας Αγοραστός. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε πως 250 επιβάτες έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη μέσω λεωφορείων, ενώ αρκετοί τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της Λάρισας.

«Δυστυχώς περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Τραγικό», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο κ. Αγοραστός. Όπως ανέφερε, τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα συντρίμμια των δύο τρένων.

Πηγή: cnn.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.