"Βροχή" οι προτάσεις για μνημείο στα Τέμπη

 Στην περιοχή Ευαγγελισμός της κοιλάδας των Τεμπών, η καινούργια σιδηροδρομική γραμμή που τοποθετήθηκε μετά το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια των τρένων, είναι «στολισμένη» με λουλούδια, κεριά και σημειώματα στη μνήμη των 57 θυμάτων.

Οσο περνούν οι ημέρες πληθαίνουν και οι προτάσεις για ένα μνημείο στον τόπο της τραγωδίας που δεν θα αφήσει τις μνήμες να ξεθωριάσουν στον χρόνο. Τα αιτήματα πέφτουν βροχή στις τοπικές Αρχές, όπως λέει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος το μοιραίο βράδυ.

Το τηλέφωνο στο γραφείο του έχει χτυπήσει, όπως εξηγεί, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε να δημιουργηθεί μνημείο θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ήδη ο δήμος επεξεργάζεται κάποιες από τις προτάσεις.

«Μας πήρε τηλέφωνο ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μαρμάρων από τη Λιβαδειά, ο οποίος θέλει να τοποθετήσει στο σημείο έναν μασίφ σταυρό ύψους έξι μέτρων και ένα έργο από μαρμάρινα βαγόνια τρένου. Είμαστε σε συνεννόηση να μας στείλει κάποια σχέδια να τα δούμε. Δεχθήκαμε τηλεφώνημα και από τη Θεσσαλονίκη από οικογένεια θύματος που εξέφρασε την επιθυμία -μέσω τρίτου- να βοηθήσει στην κατασκευή ενός μνημείου. Θα δούμε προσεκτικά όλες τις προτάσεις», λέει ο κ. Μανώλης.

Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης μαρμάρων από τη Λιβαδειά έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με την κόρη του που είναι γλύπτρια, και άλλα έργα, που βρίσκονται όμως σε ιδιωτικούς χώρους. «Ξέρω ότι ο δήμαρχος έχει πολλές προτάσεις, αλλά του τηλεφώνησα και του είπα: “Αυτά τα παιδιά που χάθηκαν ήταν τα παιδιά μου, τα παιδιά σας. Θέλω να φτιάξω γι’ αυτά ένα ξεχωριστό έργο. Οταν θα περνάει ο διαβάτης, να του μιλάνε και να του λένε: “Εμείς είμαστε εδώ…”», αναφέρει ο επιχειρηματίας.

Εκκλησάκι

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Λάρισας, αποφάσισε να τοποθετήσει στον τόπο της τραγωδίας ένα μικρό εκκλησάκι.

Όπως είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, π. Ιγνάτιος, «πρόκειται για λυόμενη κατασκευή, που θα εγκατασταθεί στο σημείο τις επόμενες ημέρες, ώστε να είναι έτοιμο όταν θα τελούνται τα μνημόσυνα για τις 40 ημέρες από το θάνατο των άτυχων επιβαινόντων στα τρένα. Ζητήσαμε να αγιογραφηθεί ο εξωτερικός θόλος με την Ανάσταση του Κυρίου, νομίζω ότι θα είναι εκκλησάκι της Ανάστασης. Εξωτερικά, επίσης, θα τοποθετηθούν δύο ειλητάρια με τα μικρά ονόματα των θυμάτων».

Ο δήμαρχος Τεμπών ξεκαθαρίζει, πάντως, σε όσους τον καλούν ότι το σημείο δεν ανήκει στον δήμο αλλά στον ΟΣΕ, που έχει απαλλοτριώσει την έκταση. «Ακόμα και να συμφωνήσουμε εμείς σε κάποιο έργο -εκτός από το εκκλησάκι- τον τελικό λόγο θα τον έχει ο ΟΣΕ, που του ανήκει ο χώρος», επισημαίνει.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ της Aθανασίας Αγγελοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.