Επιτυχημένη η εκδήλωση για την κατάθλιψη στο Λιβάδι Ελασσόνας

«Αλήθειες και μύθοι για την κατάθλιψη και την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία» ήταν το θέμα της επιτυχημένης ενημερωτικής εκδήλωσης στο Λιβάδι Ελασσόνας, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας και το ΚΕΠ Υγείας του δήμου. Παρουσία δεκάδων κατοίκων της ορεινής κοινότητας ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Αδάμος Κωνσταντίνου, ψυχίατρος - ψυχαναλυτής, ανέλυσε το θέμα της εκδήλωσης παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία για την ασθένεια και τις μεθόδους αντιμετώπισής της.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αναπληρωτής δημάρχου - αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Δημήτρης Καρανίκας, απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και το κοινό για τη συμμετοχή τους. Την επιστημονική ομιλία - παρουσίαση πλαισίωσε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας με μαέστρο την κ. Ευλαμπία Ντούλα, η οποία στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε αγαπημένα τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών.

Εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας η υπεύθυνη του Κέντρου Κοινότητας κ. Ευθαλία Γκόλτσιου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην επιρροή των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην εμφάνιση των ψυχικών ασθενειών και στην ανάγκη αλλαγής της στάσης της κοινωνίας απέναντι στην ψυχική ασθένεια και τον ασθενή, για την αποφυγή του στίγματος και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στους ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Αδ. Κωνσταντίνου παρουσίασε τις πολλαπλές διαστάσεις της κατάθλιψης, μίλησε για τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται, για τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες που επηρεάζει και εστίασε στην κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας που παρά το γεγονός ότι είναι  πολύ περισσότερο συχνή, είναι υποδιαγνωσμένη και συχνά συγχέεται με την άνοια. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση, διότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες και να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του ηλικιωμένου και την ποιότητα της ζωής του, και μπορεί να είναι συνοδή άλλων ασθενειών. Ανέφερε επίσης ότι η εμφάνιση της κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία είναι στοιχείο του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος αποστρέφει το βλέμμα του από κάθε τι παλιό και φθαρμένο, από την εκδήλωση του γήρατος, με αποτέλεσμα να βάζει στο περιθώριο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.  Κυριαρχεί η κουλτούρα της νεότητας και της κατανάλωσης, η κουλτούρα της εικόνας. Επεσήμανε ότι τα γηρατειά δεν συνδέονται και δεν συνοδεύονται οπωσδήποτε με ασθένειες και ότι επιδίωξη πρέπει να είναι μια υγιής και λειτουργική τρίτη ηλικία. Τέλος, σημείωσε πως η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια θεραπεύσιμη και η θεραπεία της περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης (φαρμακευτική  θεραπεία, ψυχοθεραπεία, αλλαγή των στερεοτυπικών αντιλήψεων για την ψυχική υγεία, υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και άσκησης και στα άτομα της τρίτης ηλικίας στο βαθμό του δυνατού, ανάθεση ρόλων στα άτομα της τρίτης ηλικίας κλπ).

Στην παρέμβασή της η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ελασσόνας κ. Κυριακή Ανδρεάδου μίλησε για τη διαχείριση της ασθένειας και των ασθενών από το οικογενειακό τους περιβάλλον και κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στο Κέντρο Κοινότητας για καθοδήγηση στα θέματα ψυχικής υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.