Ε. Λιακούλη για Ν/Σ ΥΠΕΣ: «Θεσμικός κατήφορος, μέχρι τέλους»

 “Αιχμηρά βέλη” κατά της Κυβέρνησης, εξαπέλυσε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ως Ειδική Αγορήτρια κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το Νομοσχέδιο – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικά για το διαβόητο άρθρο 43, η Λαρισαία Βουλευτής υπογράμμισε ότι «η άρον – άρον τροποποίηση του απαράδεκτου απειλητικού άρθρου εναντίον των Ανεξαρτήτων Αρχών, είναι απλώς προσχηματική. Η ουσία είναι πως εσείς Τρίτη βράδυ υπογράψατε τον “ωμό ποινικό εκβιασμό” των Ανεξαρτήτων Αρχών. Η ουσία είναι πως το καταθέσατε στο Κοινοβούλιο να το ψηφίσουμε. Η ουσία είναι πως αναγκαστήκατε να το μαζέψετε “κακήν – κακώς”, μόνο μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις του πολιτικού και νομικού κόσμου. Η ουσία είναι πως αποκαλυφθήκατε και “μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”, κατά  τη γνωστή ρήση».

«Ήμουν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Βίωσα “ιδίοις όμμασι” την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να καλυφθούν τα πάντα στο βαθύ σκοτάδι ενός επίπλαστου απορρήτου. Έζησα την απέλπιδα απόπειρα να φιμωθεί η αλήθεια, με ενδεικτικό παράδειγμα τον ντροπιαστικό Νόμο που ψηφίσατε, για να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος μετά από χρόνια και μόνο για το εάν παρακολουθήθηκε, να μην μαθαίνει ποτέ το γιατί. Παρακολούθησα, όλο αυτό το διάστημα, τη “δολοφονία” χαρακτήρα του Επικεφαλής της ΑΔΑΕ Τώρα, ήρθατε σε αυτό το Νομοσχέδιο, πάλι να “σαλπίσετε σιωπητήριο”, συνολικά εναντίον των Ανεξαρτήτων Αρχών, εμφανέστατα στοχοποιώντας ξανά την ΑΔΑΕ. Η ακολουθία των ενεργειών της Ν.Δ., αποδεικνύει πως δεν επρόκειτο για λάθος διατύπωση. Η δικαιολογία …“δεν είναι αυτό που φαίνεται”, δεν πιάνει. Μια νομοτεχνική, δεν ρίχνει “στάχτη στα μάτια”. Γιατί σας μάθαμε πια. Και εμείς και ο Ελληνικός Λαός. Τόσο πολύ φοβάστε, επιτέλους, εκεί στην Κυβέρνηση; Απειλές ποινικών διώξεων εναντίον των Ανεξαρτήτων Αρχών που το Σύνταγμα προστατεύει; Νομίζατε ότι επειδή δεν το βάλατε στη διαβούλευση, επειδή το καταθέσατε μέσα στη μαύρη νύχτα, ότι δεν θα το βλέπαμε; Το φως της αλήθειας είναι πολύ ισχυρό, βρίσκει πάντα τη χαραμάδα να βγει στην επιφάνεια», επισήμανε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση Φορέων, να κληθούν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Νομοσχεδίου, για να εκφράσουν θεσμικά στη Βουλή τις θέσεις τους επί των διατάξεων, δεδομένου ότι κατατέθηκαν χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση.

Περαιτέρω, στην αναλυτική ομιλία της, ανέδειξε σειρά σημαντικών θεμάτων που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για την Τοπική  Αυτοδιοίκηση, όπως ενδεικτικά την ανατροπή -για ακόμα μία φορά- των κωλυμάτων εκλογιμότητας στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς και για το νέο “ράπισμα” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο εκλογής Προέδρων Συμβουλίων Κοινοτήτων, τον οποίο είχε ψηφίσει η Ν.Δ. το 2019. Τέλος, η Λαρισαία Βουλευτής έθεσε ερωτήματα για την εκτενέστατη διεύρυνση των εξαιρέσεων από την προεκλογική αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.