Ε. Λιακούλη: «Τάχιστη στήριξη στους αγρότες της Αγιάς που επλήγησαν από το χαλάζι»

 Παρέμβαση  για τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Αγιάς, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνοντας τα εξής:

«Από τη Δευτέρα 17η Απριλίου βρίσκομαι σε ανοιχτή διαρκή συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο στο Δήμο Αγιάς. Όπως μου περιγράφεται, η σφοδρή χαλαζόπτωση έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειες, ιδίως δε σε όσες ήταν σε πλήρη ανθοφορία ή/και σε στάδιο καρπόδεσης. 

Είναι αναγκαία η τάχιστη ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε άμεσα και με πληρότητα, να γίνει η αποτύπωση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Χρειάζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και οι αγρότες θα έχουν εισπράξει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και ειδική μέριμνα, ώστε η επικείμενη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, να μην καθυστερήσει, ούτε για ένα λεπτό, τις διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών.

Υπενθυμίζω ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, ήδη πριν τη χαλαζόπτωση, βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων, που είχαν πολλαπλασιάσει το κόστος παραγωγής, κατάσταση την οποία έχω πολλαπλώς αναδείξει στο Κοινοβούλιο, ζητώντας θεσμικές απαντήσεις και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις.

Όπως έχω προ πολλού τεκμηριώσει, έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, με απλοποίηση των διαδικασιών, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και επιτάχυνση των χρόνων καταβολής των αποζημιώσεων.

Η Πολιτεία οφείλει να δρα προληπτικά για τη θωράκιση και ανθεκτικότητα των αγροτικών καλλιεργειών, στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου απέναντι στην κλιματική κρίση, που εξελίσσεται σε κλιματική κατάρρευση.»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.