Επίσκεψη και δωρεά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, από τον υποψήφιο βουλευτή Λάρισας, κ. Νίκο Ντόλα

Σε ιδιαίτερα φιλικό και φιλόξενο κλίμα πραγματοποιήθηκε η δωρεά βιβλίων από τον υποψήφιο βουλευτή Λάρισας, κ. Νίκο Ντόλα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου. Ο κ. Ντόλας συναντήθηκε με τη βιβλιοθηκονόμο της Βιβλιοθήκης κα Ματίνα Οικονόμου, στην οποία και παρέδωσε ως δωρεά την προσωπική του μονογραφία και ένα ιστορικό λεύκωμα (σειρά τόμων).

Συγκεκριμένα, η μονογραφία έχει τίτλο «Από την υποκειμενοκεντρική ηθική στην ηθική της επικοινωνίας» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα αμιγώς επιστημονικό έργο, το οποίο βασίζεται στο έργο του Γερμανού Φιλόσοφου Jürgen Habermas και αποτελεί προϊόν της έρευνας που πραγματοποίησε ο κ. Ντόλας κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών.  Αντίστοιχα, το ιστορικό λεύκωμα αφορά στον διαχρονικό ελληνισμό της Αλβανίας, και έχει τον τίτλο «Στη γη του Πύρρου». Πρόκειται για μια σπάνια έκδοση ιστορικού λευκώματος του 1993, σε κείμενα Τίτου Γιοχαλή και φωτογραφίες της Λίζας Έβερτ,  η οποία πλέον έχει εξαντληθεί.

 Η κα Οικονόμου ευχαρίστησε τον κ. Ντόλα για τη δωρεά του και εξήρε τη σημασία της για τη διεύρυνση της συλλογής της Βιβλιοθήκης και για το αναγνωστικό κοινό. Μεταξύ άλλων, ανέπτυξαν και σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ομαλή συνέχεια της Βιβλιοθήκης, με σημαντικότερα την ανάγκη για την ανακαίνιση και συντήρηση του κτιρίου και την αγορά ψηφιακού συστήματος barcode.

Σημειώνεται ότι το κτίριο του παλιού δημαρχείου, όπου στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη, χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τον Τύρναβο. Αριθμεί 13000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών, σε έντυπη και ψηφιακή έκδοση, ενώ διαθέτει και συλλογή 493 παλαιτύπων βιβλίων και 47 χειρογράφων που χρονολογούνται από το 10ο έως τον 19ο αιώνα μΧ ξεχωριστής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.  Με τη συλλογή αυτή, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της γνώσης στους τομείς της φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θρησκείας, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας, λογοτεχνίας, ρητορικής, γεωγραφίας και ιστορίας.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.