Η κακοκαιρία ILINA θα επηρεάσει σήμερα και αύριο τη Θεσσαλία και το σύνολο σχεδόν της χώρας

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, σημαντική κακοκαιρία με το όνομα ILINA θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας αύριο και την Τρίτη.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής, οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικά για σήμερα Δευτέρα 3/04, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Αναλυτικά για τη Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες  θα είναι κατά τόπους ισχυρές, όμως τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά .

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βαθμιαία από τα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 04-04-2023

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι τις νυχτερινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά διαστήματα τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο. Τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και τα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7, τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε δυτικούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και στα βόρεια θα φτάσει τους 11 με 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 13 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-04-2023

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν πρόσκαιρα στα ανατολικά και το απόγευμα πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-04-2023

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-04-2023 ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-04-2023

Λίγες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που βαθμιαία από τα δυτικά θα ενταθούν και το Σάββατο πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμομωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία στα νότια σε ανατολικούς 5 με 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι το Σάββατο στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο στα νότια.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.