Βασίλης Κόκκαλης: Οι νέες και οι νέοι ξέρουν…

 Άρθρο του Βασίλη Κόκκαλη, υποψήφιου βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Έχω διδακτορικό, αλλά εργάζομαι ως σερβιτόρος γιατί οι καλές δουλειές είναι καπαρωμένες από τους φίλους και τους κολλητούς». «Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά μένω ακόμα στο παιδικό μου δωμάτιο γιατί δεν μπορώ να πληρώσω νοίκι». «Θέλω να ονειρευτώ, αλλά βλέπω τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσω και προσγειώνομαι στην πραγματικότητα». «Θέλω να κάνω οικογένεια, αλλά δεν έχω λεφτά». «Μας κατηγόρησαν ακόμα και για την πανδημία. Μας κατηγόρησαν και κάποιες φορές μας ξυλοφόρτωσαν κιόλας».

Αυτά και πολλά άλλα μου εκμυστηρεύονται οι νέες και οι νέοι κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί τους και με εμπιστεύονται με τα προβλήματά τους. Σε αυτές τις νέες και τους νέους οφείλω κι εγώ μια συγγνώμη για τα λάθη των προηγούμενων γενιών που τους οδήγησαν στην ανεργία, στη φυγή στο εξωτερικό ή σε μια κακοπληρωμένη δουλειά. Γι’ αυτό και κατανοώ πλήρως την αγωνία, ακόμα και την απογοήτευση και την οργή τους.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι…

Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Κι αυτό το αναγνωρίζουν οι νέοι, σε σημείο μάλιστα που αν ψήφιζαν μόνο αυτοί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είχε βγει πρώτο κόμμα και το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άλλωστε, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απευθύνονται κατά βάση στους νέους. Παραθέτω μόνο μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Αναδιαμόρφωση επιδόματος παιδιού και μεταφορά στήριξης αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

– Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το δεύτερο παιδί και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης.

– Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

– Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες κι αγρότισσες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες.

– Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

– Διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 ως 44 ετών.

– Έλεγχος και κανόνες στο Airbnb.

– Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

– Επαναφορά ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών.

– Σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ο Μητσοτάκης τρέμει τη νεολαία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέμει τη νεολαία. Τη στιγμάτισε για την πανδημία, την επέστρεψε στον εργασιακό μεσαίωνα, την έκανε να ζει στην ανασφάλεια ακόμα και για την ίδια της τη σωματική ακεραιότητα. Γι’ αυτό και δεν θέλει να ψηφίσουν οι εποχικοί εργαζόμενοι, γι’ αυτό και την αποτρέπει γενικότερα από το να ψηφίσει με τη χυδαία γενίκευση του «όλοι ίδιοι είναι». Οι νέοι, όμως, ξέρουν και να τιμωρούν και να επιβραβεύουν και, κυρίως, ξέρουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, χωρίς υποδείξεις και δήθεν πατρικές συμβουλές. Και στις 21 Μαΐου θα φέρουν πρώτοι εκείνοι την πολιτική αλλαγή και τη δικαιοσύνη παντού…

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.