Μεγάλη Τετάρτη: Το Ιερό Ευχέλαιο και η Τελετή του Νιπτήρος στον Ι.Μ.Ν.Αγίου Δημητρίου

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Το πρωί στον Ι.Μ.Ν. του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα θα τελεστεί η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Κάθε Μεγάλη Τετάρτη πριν την Τελετή του Νιπτήρος τελείται σε όλες τις Εκκλησίες, το Ιερό Ευχέλαιο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική για την Εκκλησία ακολουθία, γι’ αυτό και την έχει εντάξει στα μυστήρια της. Σήμερα το Ιερό Ευχέλαιο τελείται στις εκκλησίες, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το κάνουν στα σπίτια τους.

Την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, κατά την οποία στους Ιερούς Ναούς μας ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης, η Εκκλησία μάς παρουσιάζει τον Μυστικό Δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κύριος παρέδωσε στους Μαθητές και Αποστόλους Του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτός που μετανοεί, αυτός που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα δεσμά της αμαρτίας, αυτός αξιώνεται να γίνει συνδαιτυμόνας στο Θεϊκό τραπέζι.

Αυτός αξιώνεται να τραφεί με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Να κορέσει την πνευματική του δίψα. Να αποκτήσει και πάλι την δυνατότητα της αθανασίας, της αφθαρσίας, τη δυνατότητα να είναι παιδί του Θεού, κατά χάριν θεός. Και όλα αυτά είναι δώρα που απορρέουν από το Σταυρό και το κενό μνημείο του Θεανθρώπου.

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος Ι.Μ.Ν.Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας:

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (12/4)

6:00 μ.μ. Ἱερὸν Εὐχέλαιον 

8:00 μ.μ. Ἀκολουθία τοῦ Νιπτῆρος         

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (13/4)

7:30 - 9:00 π.μ. Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ.Βασιλείου

7:30 μ.μ. Ἀκολουθία τῶν Ἀχράντων Παθῶν (12 Ευαγγέλια)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (14/4.)

8:00 π.μ. Οι Μεγάλες και Βασιλικές ώρες καὶ Ἑσπερινός τῆς Ἀποκαθηλώσεως

7:30 μ.μ. Ακολουθία τοῦ Ἐπιταφίου Θρήνου

9:30 μ.μ. Έξοδος του Επιταφίου

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (15/4)

7:30 - 9:00 π.μ. Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μ.Βασιλείου

11:00 μ.μ. Παννυχίδα του Πάσχα 

12:00 μ.μ. Μεσονύκτιον: Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (16/4)

7:00 μ.μ. Ἑσπερινός τῆς ἀγάπης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.