Θωμάς Παπαλιάγκας: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία»

 «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία», δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Παπαλιάγκας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που είναι αφιερωμένη στα 75 χρόνια της Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά η δήλωση του Θωμά Παπαλιάγκα:

«Ήταν 7 Απριλίου του 1985, 38 χρόνια πριν, όταν ο αείμνηστος Υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γεννηματάς, εγκαινίαζε το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Το πρώτο Κέντρο Υγείας στη χώρα…

Μια σημαδιακή και ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ελασσόνα και το νομό μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, που άλλαζε τα δεδομένα στο χώρο της δημόσιας Υγείας και ξεκινούσε την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της πιο εμβληματικής αλλαγής στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μας.

Σήμερα 38 χρόνια μετά, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που κράτησε τη χώρα όρθια στην πρόσφατη πανδημία, συνεχίζει να δέχεται τα χτυπήματα της πολιτικής μιας Κυβέρνησης που ποτέ δεν πίστεψε σε αυτό, που ποτέ δεν εκτίμησε την προσφορά του και που ποτέ δεν στάθηκε δίπλα του.

Σήμερα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και είναι αφιερωμένη στη Δημόσια Υγεία, η εικόνα δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας…

Τα Κέντρα Υγείας και τα  δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα της περιφέρειας, στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο οι παραιτήσεις γιατρών και η φυγή πολύτιμου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό. Ενώ ο Π.Ο.Υ. συνιστά την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθημερινά το αποδομεί και μετατρέπει ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς. Είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Γι’ αυτό οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έχουμε ξανά ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, θεματοφύλακα της μείωσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων της εποχής μας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία,  με στόχο την  αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών.

Είναι αναγκαία η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον Προϋπολογισμό στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.

Με την προσέλκυση επενδύσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» 


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.