Ευ. Λιακούλη: «Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε το ΕΣΥ, το ΠΑΣΟΚ θα το αναστήσει»

 Το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας , το πρώτο Κέντρο Υγείας της χώρας  που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε σήμερα , η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής  Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής συζήτησε με τους εργαζομένους για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τα αιτήματά τους, ενώ συνομίλησε αναλυτικά με τους πολίτες που βρίσκονταν στο χώρο. Μετά το πέρας της  επίσκεψης , υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ήταν 7η Απριλίου 1985, όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς εγκαινίαζε το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, το πρώτο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα, τον «Παρθενώνα» της υγείας, όπως το αποκαλούν οι εργαζόμενοί  του.

Σήμερα, 7η Απριλίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επέλεξα να βρεθώ εδώ, σε μια συμβολική κίνηση, για να υπενθυμίσουμε στους νεότερους, πως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φέρει την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, για να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στο όραμα ενός ισχυρού ΕΣΥ στην υπηρεσία κάθε πολίτη.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, τα σημάδια από την εγκατάλειψη των Δημόσιων Δομών Υγείας, είναι γύρω μας ορατά. Οι δυσλειτουργίες που έχω αναδείξει στο Κοινοβούλιο, η υποστελέχωση, οι κενές θέσεις προσωπικού, η εργασιακή εξάντληση, οι πεπαλαιωμένες υποδομές, ο ανεπαρκής και τεχνολογικά ξεπερασμένος εξοπλισμός, η υποχρηματοδότηση. Η λίστα είναι μακρά, όπως μακρά υπήρξε και η κυβερνητική αδιαφορία.

Η απαξίωση του Ε.Σ.Υ., υπήρξε συνειδητή επιλογή της Ν.Δ. προς όφελος ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι ανεπίτρεπτο, ο Ελληνικός Λαός να πληρώνει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναγέννηση του Ε.Σ.Υ., με πυλώνα μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί προμετωπίδα της προγραμματικής μας πρότασης, για ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος που αμβλύνει της κοινωνικές ανισότητες.

Πρώτο βήμα, η ενίσχυση της “ψυχής” του Ε.Σ.Υ., που δεν είναι άλλη από τους ηρωικούς εργαζομένους του. Τους Ανθρώπους – με το άλφα κεφαλαίο – που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας νυχθημερόν. Μπορεί τα χειροκροτήματα να ξεθώριασαν, αλλά το δικό μας ενδιαφέρον δεν έσβησε. Έχω καταθέσει δεκαπέντε φορές την Τροπολογία για να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της Δημόσιας Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά, μια ρύθμιση που η Κυβέρνηση συνεχώς απέρριπτε. Η αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, με κίνητρα, κάλυψη των κενών, νέες ειδικότητες, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των υποδομών, αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι απολύτως αναγκαία.

Ειδικά εδώ στο Νομό μας, η ερήμωση των χωριών μας δεν θα αποτραπεί, εάν – μεταξύ άλλων – δεν διασφαλίσουμε, άμεσα, την εγγύτητα κάθε συνανθρώπου μας σε αξιοπρεπείς και σύγχρονες δομές υγείας.

Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών υγείας, δεν αποτελεί μόνο κοινωνική αναγκαιότητα, αλλά χρέος μας στους ευάλωτους και μη προνομιούχους.

Η Υγεία αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να εξαρτάται από το πόσο μεγάλο πορτοφόλι έχει κάποιος, ή από το πόσο “υψηλές γνωριμίες” διαθέτει.

Με την ισχυρή εντολή του Ελληνικού Λαού, μπορούμε να διασφαλίσουμε μαζί το Ε.Σ.Υ. που αξίζει στον Τόπο μας».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.