Ε. Λιακούλη: «Όλοι μαζί, πετάμε στα σκουπίδια τη σβάστικα του φασισμού» (video)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδική Αγορήτρια επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, τοποθετήθηκε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

«Το Σάββατο ήμουν στο Δομένικο, στη Μαρτυρική Κοινότητα της Ελασσόνας, στον αιματοβαμμένο τόπο που γνωρίζει καλά τι σημαίνει φασισμός. Η σφαγή του Δομενίκου, για εμάς τους Λαρισαίους, είναι χαραγμένη στη ψυχή μας. Εβδομήντα χρόνια μετά, ένα σύγχρονο φασιστικό μαχαίρι άστραψε ξανά, τη νύχτα του Σεπτεμβρίου 2013. Τάγματα εφόδου εξορμούσαν στις γειτονιές, διαπράττοντας εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και σκορπώντας τον τρόμο. Σήμερα, καλούμαστε όλοι να φανούμε αντάξιοι στο ιερό χρέος που χρωστάμε σε κάθε ψυχή που βασανίστηκε, μαρτύρησε, θανατώθηκε, τρομοκρατήθηκε, εκφοβίστηκε από φασιστικό μαχαίρι. Να ενισχύσουμε το τείχος που έχουμε ορθώσει για την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές φασιστικές οργανώσεις.

Απέναντι σε αυτό το ιερό χρέος, η δική μας θέση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Διαχρονικά, αταλάντευτα, με δυνατή φωνή, στηρίζουμε κάθε μέτρο, που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι η προστασία της Δημοκρατίας.  Η Δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται, τηρώντας τις εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου. Πολιτικοί και πολίτες έχουμε κοινό καθήκον, για τη συλλογική μας μοίρα.

Στην Ελλάδα, τη Χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η ελευθερία της σκέψης και έκφρασης, ποια θέση έχει το μίσος και ο διχασμός του φασισμού, οι σβάστικες στα μπράτσα, τα τάγματα εφόδου, οι στρατευμένοι εκτελεστές, οι ροπαλοφόροι κουκουλοφόροι, οι φονιάδες των παιδιών μας;  Πώς μπορεί Έλληνας, με τέτοια ιστορία, να ταυτιστεί με το έγκλημα, το μίσος, το διχασμό, την απανθρωπιά του φασισμού;  Ποια σχέση έχουν με αυτά η Ελλάδα και οι Έλληνες;

Οι Έλληνες είναι πατριώτες, δημοκράτες, σκεπτόμενοι, με αξίες και αρχές, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Οι Έλληνες είναι φωτεινοί, δεν κρύβονται πίσω από σκοτεινές δυνάμεις, δεν καθοδηγούνται από  ξένα κέντρα διάδοσης του νεοναζισμού, δεν μπαίνουν κάτω από “μπότα” νέου κατακτητή. Οι Έλληνες, δεν ξεγελιούνται από τους “λύκους” που φοράνε τώρα - μετά τον τρόμο και τα φονικά, μετά τις καταδίκες και τη φυλακή  την “προβιά του προβάτου”. Έλληνας είναι αυτός που τιμά τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας μας και του ανθρωπισμού, που πολεμά και αγωνίζεται για να γίνει καλύτερη και να εμβαθύνει η Δημοκρατία μας. Έλληνας δεν είναι αυτός που εφορμά ακόμη και στα σχολεία, για να προσηλυτίσει στις σύγχρονες “κου κλουξ κλαν” τα παιδιά μας. Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε με αυτά.

Η δική μας θεσμική προσπάθεια, δεν είναι τυπική. Είναι υπεύθυνη και ουσιαστική. Στηρίζεις υπεύθυνα και ουσιαστικά μια θεσμική προσπάθεια, όταν υπεισέρχεσαι στην ουσία της, στη λεπτομέρειά της, και προσπαθείς να τη βελτιώσεις. Αυτό πράξαμε και στις προηγούμενες σχετικές ρυθμίσεις. Αυτό πράττουμε και τώρα. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι κατά την επεξεργασία της προηγούμενης ρύθμισης  είχαμε προτείνει ότι η διαδικασία στον Άρειο Πάγο έπρεπε να τεθεί σε επίπεδο ολομέλειας.

Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μας άκουσε, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα, τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, να συζητούμε πάλι τα ίδια. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν μας άκουσε ούτε πιο πριν, όταν η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά καλούσε σε νομοθετική ρύθμιση, όταν προσπαθούσαμε να σας αφυπνίσουμε με το περιγραφικό μήνυμά μας  όλοι μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί”.

Αργήσατε αδικαιολόγητα, κύριοι της Κυβέρνησης. Αργήσατε να νομοθετήσετε. Και όχι μόνο αργήσατε, αλλά είχατε αφήσει τον Κασιδιάρη να δρα πολιτικά ανενόχλητος για χρόνια μέσα από τις φυλακές, κάνοντας μέχρι και εκπομπή σε δημοφιλή ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα έπρεπε να βρίσκει τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου διασπασμένες. Εδώ φτιάχνουμε την ασπίδα της Δημοκρατίας. Θα έπρεπε όλοι μαζί, ενωμένοι, να συνεργαζόμαστε, για να γίνει η δημοκρατική μας ασπίδα όσο πιο συμπαγής και άτρωτη γίνεται. Όλοι μαζί, με μία φωνή από αυτό το βήμα να διατρανώσουμε πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για φασίστες. Όλοι μαζί, να πετάξουμε στον καλάθι των σκουπιδιών, τη φασιστική σβάστικα. Όλοι μαζί να διατρανώσουμε μηδενική ανοχή στο φασισμό.  

Λυπάμαι γιατί η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι κατώτερη της βαρύτητας του θέματος. Έχουμε τόσες διαφορές, κυρίες & κύριοι Συνάδελφοι, ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, αντικρουόμενες προτάσεις, χίλια μύρια πεδία να διαφοροποιηθούμε. Αλλά ας μην λησμονούμε πως όλες οι κομματικές σημαίες, υψώνονται σε έναν κοινό ιστό, τον ιστό της Δημοκρατίας. Και αυτόν τον ιστό, οφείλουμε να διαφυλάττουμε όλοι μαζί ως κόρη οφθαλμού

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναλυτικής ομιλίας της, η Λαρισαία Βουλευτής τεκμηρίωσε σε λεπτομέρεια γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει επί της Αρχής το Πολυνομοσχέδιο, ενώ παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις στα επιμέρους σημαντικά θέματα του Νομοσχεδίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη «θεσμική άλωση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.