Στο «περίμενε» δύο χρόνια μετά τον σεισμό...

3 Μαρτίου 2021: Το αίμα χιλιάδων ανθρώπων σε Λάρισα, Τύρναβο και Ελασσόνα «παγώνει». Βλέπουν κτίρια να «χορεύουν» και κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Καταστρέφονται ζωές από τα 6 Ρίχτερ που αποδείχτηκαν σκέτος τρόμος.

Τις πρώτες εκείνες ημέρες μετά τον σεισμό, οι επισκέψεις στα σεισμόπληκτα χωριά ήταν συχνές. Το πρόγραμμα στα κοντέινερ για τις οικογένειες που επλήγησαν περιελάμβαναν και αρκετές φωτογραφίες με υποσχέσεις για γρήγορες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών. Χαμόγελα και χτυπήματα στην πλάτη.

Αρχές Απρίλη 2023: Οι επισκέψεις πλέον είναι ελάχιστες. Οι φωτογραφίες λιγόστεψαν και οι υποσχέσεις ξεθώριασαν, με πολλές οικογένειες να μένουν ακόμη στα κοντέινερ. Χωρίς χαμόγελα και υπομονή... Άλλοι πάλι παίρνουν την ευθύνη και επιστρέφουν στα «κίτρινα» σπίτια τους, καθώς δεν αντέχουν άλλο. Μερικοί νέοι έχουν ήδη φύγει για αλλού εγκαταλείποντας το χωριό τους για κάτι καλύτερο. Εκατοντάδες οικογένειες περιμένουν με αγωνία τι θα γίνει επιτέλους με τις τράπεζες σχετικά με τη δανειοδότηση για την ανέγερση νέων σπιτιών. Όλα αυτά ενώ γνωρίζουν πως πλησιάζουν εκλογές. Η «Ε» βρέθηκε τόσο στο Δαμάσι όσο και στο Μεσοχώρι, δύο από τα χωριά που έχουν ακόμη εμφανή τα σημάδια από τον μεγάλο σεισμό που τους άλλαξε τη ζωή.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Πολλά ήταν τα χωριά που υπέστησαν ζημιές στην περιοχή της Ελασσόνας. Συνολικά κατατέθηκαν 150 αιτήσεις κατεδάφισης σε όλο τον Δήμο και έχουν ληφθεί 66 πρωτόκολλα, τα οποία αφορούν 85 οικήματα με τα τελευταία δεδομένα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Ελασσόνας, σε πρώτο στάδιο, είχε κάνει αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο και αιτήθηκε ποσό περίπου 600.000 ευρώ, όμως, μέχρι στιγμής, έφτασε μόνο το μισό. Προχώρησε ο εργολάβος, αλλά, από τη στιγμή που δεν υπήρξε νέα χρηματοδότηση, δεν προχώρησαν και οι εργασίες κατεδάφισης.
Ο Δήμος πλέον περιμένει τη δεύτερη δόση των χρημάτων για να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης, όμως θα ακολουθήσει και μια επιπλέον αίτηση για ανάλογο ποσό που θα σχετίζεται με τη συλλογή των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ). Συνολικά, δηλαδή, ο Δήμος διεκδικεί το ποσό περίπου του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις εργασίες, ενώ έχει λάβει μόλις το 1/3 εξ αυτών.
«Όσο πιο γρήγορα λάβουμε τα χρήματα τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης σε όλα τα κτίρια, αλλά και η συλλογή των μπαζών» σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δραγατσίκης, που τονίζει πως ο Δήμος πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

ΜΕΣΟΧΩΡΙ
Το χωριό που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα στον Δήμο Ελασσόνας είναι το Μεσοχώρι. Λίγο έξω από αυτό τοποθετήθηκαν 26 κοντέινερ και άλλα 2 μέσα στο χωριό.
Από εκείνο τον σεισμό συνολικά στο Μεσοχώρι χαρακτηρίστηκαν περίπου 50 «κόκκινα» και άλλα 65 «κίτρινα» σπίτια, με τις ζημιές να ποικίλλουν. Στο χωριό έχουν κατεδαφιστεί τα μισά από τα «κόκκινα», καθώς υπάρχει η παύση χρηματοδότησης.
«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τον κόσμο» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του χωριού Γιάννης Ζαρλαδάνης. «Βλέπουν τα χαλάσματα δύο χρόνια τώρα και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτό. Ενώ στην αρχή όλοι ήταν συνέχεια υποσχέσεις, τώρα βλέπουμε πως έχουμε βαλτώσει».
Αναφερόμενος στη στεγαστική συνδρομή από το κράτος, μέσω της οποίας αντιστοιχούν 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με το 80% να καλύπτεται από το κράτος και το υπόλοιπο 20% μέσω άτοκου δανεισμού, είπε πως ούτε κι εκεί έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικά, αφού «καμία τράπεζα δεν γνωρίζει τίποτα». Όμως, δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα, λέγοντας πως «τα χρήματα αυτά που αποφασίστηκαν πριν δύο χρόνια τώρα δεν φτάνουν. Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές των υλικών» υπογραμμίζει και λέει πως για να είναι ουσιαστικό ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να φτάσουν τα 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το σπίτι.
Ο κ. Ζαρλαδάνης στάθηκε και στο θέμα των επιδομάτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει λάβει το επίδομα των οικοσκευών που αρχίζει από 1.200 και φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε οικογένειας.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ζαρλαδάνης, το χωριό έχει χάσει και πολλούς κατοίκους. Από τους 615 της απογραφής του 2011, έφτασε τους 400 στην τελευταία, ενώ αρκετοί ήταν κι αυτοί που έφυγαν εξαιτίας του σεισμού. Τα παιδιά για να πάνε σχολείο φτάνον μέχρι το Βλαχογιάννι, ενώ ακόμη και οι εκκλησίες έχουν μεγάλες ζημιές, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Αγίου Νικολάου. Σημαντικό, τέλος, είναι και το ζήτημα της κατασκευής νέας γέφυρας που ενώνει την περιοχή με το Βλαχογιάννι.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Στον Τύρναβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Κόκουρα, έχει δοθεί μέχρι στιγμής από τον Δήμο 1,3 εκατ. ευρώ σε επιδόματα τόσο των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες όσο και για επιδόματα οικοσκευών που είναι για μεγαλύτερα ποσά. Όσον αφορά τα κτίσματα, συνολικά στην περιοχή υπήρχαν 148 που είχαν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και όλα έχουν τελειώσει με το κομμάτι της κατεδάφισης. Τώρα αυτό που απομένει είναι να εξεταστούν οι ενστάσεις για τα «κίτρινα» κτίσματα με στόχο να ενταχθούν στα «κόκκινα».

ΔΑΜΑΣΙ
Ο Γιώργος Τσανάκας είναι ο πρόεδρος της κοινότητας του Δαμασίου, της περιοχής η οποία υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από τον σεισμό, μαζί με το γειτονικό Μεσοχώρι. Μιλώντας από την πλευρά του στην «Ε» εξήγησε πως, ενώ έχει προχωρήσει η κατεδάφιση των «κόκκινων» κτιρίων, δεν έχει επισκευαστεί μέχρι στιγμής κανένα από τα «κίτρινα» σπίτια, ενώ δεν έχει προχωρήσει η ανοικοδόμηση των σπιτιών, καθώς «έχουμε μείνει στις υποσχέσεις». Ζητάει να «ξεμπλοκαριστούν» τα χρήματα που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό και να δοθεί η εντολή στις τράπεζες για τα άτοκα δάνεια, πράγματα για τα οποία έχουν λάβει υποσχέσεις. «Δεν υπάρχει άλλη υπομονή» εξηγεί και τονίζει πως ερήμωσε ο τόπος από τους νέους με όλα αυτά τα προβλήματα.
Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής εξηγούν πως προβληματίζονται ακόμη και από τις ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Του Κώστα Γκιάστα 
Πηγή: eleftheria.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.