Συλλαλητήριο αγροτών με τρακτέρ σε Αγιά και Ελασσόνα στις 26 Απριλίου για αποζημιώσεις σε αμύγδαλα – κεράσια

 Με τα τρακτέρ στους δρόμους θα διαμαρτυρηθούν οι αγρότες από τις επαρχίες Αγιάς και Ελασσόνας ζητώντας στήριξη του εισοδήματος τους για καλλιέργειες, όπως τα αμύγδαλα και τα κεράσια. Η απόφαση που έλαβαν στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Αγιά, κάνει λόγο για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Απριλίου στις 11 το πρωί.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για την ικανοποίηση αιτημάτων για τις οποίες υπήρξαν δεσμεύσεις από κυβερνητικούς παράγοντες το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα υπάρχει συνεννόηση και με αγρότες από την Πέλλα να προχωρήσουν σε κοινές κινητοποιήσεις.

Για το θέμα των αποζημιώσεων μέσω De minimis έχει σταλεί επιστολή από τους δημάρχους Αγιάς και Ελασσόνας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τους τους δημάρχους Τεμπών και Κιλελέρ σε προγενέστερο χρόνο. Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα με τα αμύγδαλα είχε τεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον περασμένο Νοέμβριο και του είχαν παρασχεθεί και στοιχεία που τεκμηρίωναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Όσον αφορά τα αιτήματά της κινητοποίησης των αγροτών περιλαμβάνουν τα εξής:

Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν δύο μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε., δεν υπάρχει το κεράσι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού και υποσχέσεις βουλευτών της ΝΔ σε διάφορες περιοχές.

Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο υπουργός Γεωργαντάς, αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα της Αγιάς τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης.

Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, όπως δίκαια θα δοθεί μόνο σε τρία χωριά της Μαγνησίας. Έτσι πρέπει να δοθεί και στον Νομό Λάρισας και σε όλες τις περιοχές με Αμύγδαλα.

Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200€/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα. Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής κ.α.

Πηγή: ertnews.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.