Θωμάς Παπαλιάγκας : Συνάντηση με το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Οι προβλέψεις του νέου κανονισμού  για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ν. 4557/2018) και η εμπλοκή των φοροτεχνικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Παπαλιάγκας, με το Διοικητικό Συμβούλιο του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Ειδικά για τους λογιστές και φοροτεχνικούς, οι προτάσεις που κατατέθηκαν με το νέο κανονισμό αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες και από παραστάτες των εντολέων τους τους μετατρέπονται σε ελεγκτές της εφορίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαλιάγκας  «πάντοτε υπάρχει μία χρυσή τομή ανάμεσα στη νομιμότητα και το καθήκον όλων. Και αυτή πρέπει να βρεθεί. Η αντίστοιχη Υ.Α. για τους δικηγόρους προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση στη νομοπαρασκευαστική και όχι χωρίς θυσίες και υποχωρήσεις για τον κλάδο. Όμως έφτασε σε ένα σημείο κάπως ικανοποιητικό. Όχι όμως αρκετά, διότι πάλι προσκρούει σε αναγκαστικού δικαίου διατάξεις, σε καθήκοντα και θεμελιώδη δικαιώματα των δικηγόρων και των εντολέων τους.

Σήμερα και με την παρούσα πρόταση ως προς τους λογιστές και φοροτεχνικούς η άποψη μου είναι ότι βρισκόμαστε μακριά. Από λογιστές και φοροτεχνικοί μετατρέπονται σε κρυμμένοι υπάλληλοι-ελεγκτές της εφορίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει με αγώνα εκ μέρους των θεσμικών φορέων. Και αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το Οικονομικό Επιμελητήριο»

Στη διάρκεια τη συνάντησης παρουσιάστηκαν από το Δ.Σ. του Π.Τ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου τα προβλήματα και αιτήματα των μελών του, στα οποία  η πολιτεία συνεχίζει να «κωφεύει», παρόλο που το Οικονομικό Επιμελητήριο σύμφωνα και με το θεσμικό του πλαίσιο είναι ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε το Διοικητικό Συμβούλιο του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιώργος Χατζής, ο αντιπρόεδρος Ηλίας Κουτσιμπογεώργος, ο γεν. γραμματέας Νίκος Νάτσιος, ο οικονομικός επόπτης Νίκος Χουλιάρας και τα μέλη Μαργαρίτης Τουλούφης, Ζήσης Καφφές και Βασίλης Θεοδωρούλης.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.