ΛΑ.ΣΥ. Ελασσόνας: «Οι ανάγκες ελέγχου και συντήρησης σε πολλά σχολεία στο Δήμο Ελασσόνας είναι αυξημένες»

Σε ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, αναφέρονται τα εξής:

«Με δραματικό τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, της ασφάλειας των μαθητών και εκπαιδευτικών!

 Πριν λίγους μήνες είχαμε πτώση γυψοσανίδων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και από τύχη δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό. Την προηγούμενη βδομάδα, πάλι, ο παιδικός σταθμός της Κρανιάς πλημμύρισε μετά από μια ανοιξιάτικη έντονη μπόρα.

 Είναι άραγε ο κακός καιρός, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή; Όχι! Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του «…πάμε και όπου βγει». Και το λέμε με πλήρη συνείδηση και ορθή εκτίμηση των πραγμάτων.

 Είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία στο Δήμο Ελασσόνας είναι κτισμένα πριν από 40 και 50 χρόνια, δηλαδή οι ανάγκες ελέγχου και συντήρησής τους είναι αυξημένες.

 Όμως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως δημοτικές αρχές. Όταν έχεις όμως σχολεία χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, με γερασμένες υποδομές, πρέπει η κάνουλα της χρηματοδότησης να ανοίξει και να στραφεί προς τα εκεί.

 Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη έρχεται να αναδείξει την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής που μιλά για «αναβάθμιση» του σχολείου μέσω των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθούν την κατηγοριοποίηση και την αυτονομία των σχολικών μονάδων, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που με τη λογική «κόστους - οφέλους» οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης στην Παιδεία σε όλα τα επίπεδα.

 Τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών. Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να φεύγουν το πρωί για το σχολείο και να σκέφτονται… «πάμε και όπου βγει».

 - Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λειτουργεί το σχολείο με ασφάλεια.

  - Η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και τοπικοί φορείς να σταματήσουν να παίζουν με τη μόρφωση και τη ζωή των μαθητών. Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών και την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

 - Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της σταθερής συντήρησης και επισκευής των σχολικών μονάδων, να εκπονήσει μελέτες στατικότητας και προσεισμικού ελέγχου στα σχολικά κτήρια, να κατασκευάσει όλα τα απαραίτητα σχολεία στην περιοχή μας.

Είναι γνωστό είναι κτισμένα πριν από 40 και 50 χρόνια, δηλαδή τους».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.