Κόκκαλης στην κεντρική του ομιλία: Ισχυρή εντολή για να πολλαπλασιάσω την προσφορά μου στον τόπο μου

Ισχυρή εντολή για να πολλαπλασιάσει το έργο που έχει προσφέρει στον τόπο του, στο νομό Λάρισας, ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κι εκ νέου υποψήφιος κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού το βράδυ της Τετάρτης, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο «Κηποθέατρο».

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε εκτενώς στην παρούσα κοινωνική και πολιτική συγκυρία, μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το έργο του στην κοινοβουλευτική θητεία που ολοκληρώνεται, ζητώντας από τος πολίτες να επιλέξουν «εκείνους που αποδεδειγμένα υπερασπίστηκαν το κοινωνικό συμφέρον, που εργάστηκαν και που θα συνεχίσουν να προσφέρουν άδολα στον τόπο τους».
Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε πως «στο τέλος της προεκλογικής περιόδου το μήνυμα που εμφατικά δονεί την ατμόσφαιρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Λάρισας, των χωριών της είναι «ως εδώ». Ανοχή τέλος στην αδράνεια, στη διαπλοκή, στην αισχροκέρδεια, στο δημοκρατικό έλλειμμα, στην αλαζονεία, στην ανισότητα».

Νέα Δεξιά κανονικότητα το ανήθικο

Ο κ. Κόκκαλης επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «την ώρα που τα νοικοκυριά αναστενάζουν, έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, κόκκινα δάνεια και δε μπορούν να βγάλουν το μήνα με ένα μισθό, 15 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο έχουν κερδοφορία εικοσαετίας με πάνω από 1 δισ. κέρδη κάθε μία», ενώ για το σκάνδαλο των υποκλοπών είπε πως «το ανήθικο αποτελεί τη νέα δεξιά κανονικότητα. Παράνομες παρακολουθήσεις, δικαιοσύνη με γκρίζες αποφάσεις, δισεκατομμύρια αναθέσεων σε κολλητούς και ημετέρους, ένα θεσμικό πλαίσιο – ξέφραγο αμπέλι για τους αδύναμους, κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους ισχυρούς.
Θέλουν να μας πείσουν ότι ο βάλτος είναι η κανονικότητα. Το ότι βαλτώσαμε στα χρέη είναι κανονικότητα. Το ότι βαλτώσαμε στην ακρίβεια είναι κανονικότητα. Το ότι βαλτώσαμε στη Δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη είναι κανονικότητα. Το ότι βαλτώσαμε τα όνειρα των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κανονικότητα. Το success story του κ. Μητσοτάκη είναι ένας απέραντος βάλτος για τη χώρα».

«Πόντιος Πιλάτος» στις κρίσεις ο Μητσοτάκης

Κατηγόρησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό πως «ως άλλος πόντιος Πιλάτος, ονόμασε αυτή την λεηλασία στο κοινωνικό εισόδημα ως «ξενόφερτη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση». Μία κρίση όμως που δεν επηρέασε τους πάντες. Αντίθετα, επέτεινε το χάσμα. Έκανε τους φτωχούς – φτωχότερους και τους πλούσιους – πλουσιότερους.
Και ζούμε σήμερα σε συνθήκες που θυμίζουν τη μεταπολεμική Ελλάδα. Με κουπόνια, με πάσα, με επιδόματα. Εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικά καθεστώτα, εκεί όπου οι εξαθλιωμένοι πολίτες έχοντας χάσει κάθε ικμάδα αξιοπρέπειας από το ίδιο το κράτος, στήνονται στην ουρά για να επιβιώσουν. Αυτό είναι το success story του κ. Μητσοτάκη».

Το «έγκλημα» των Τεμπών

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο πρώην υφυπουργός στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο χαρακτήρισε ως «έγκλημα» εξηγώντας πως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «συνεχίζοντας τη δαιμονοποίηση του δημοσίου, άφησαν στο έλεος τον σιδηρόδρομο, προφανώς θέλοντας να τον σερβίρουν κι αυτόν στους κολλητούς τους. Ένα σύστημα διαλυμένο, ένας σταθμός τηλεδιοίκησης τρία χρόνια κλειστός, ένας σταθμάρχης στο πόστο του με γαλάζιο ρουσφέτι. Όχι, δεν ήταν δυστύχημα η απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών στα Τέμπη στις 28 του Φλεβάρη. Ήταν έγκλημα με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το καταμαρτυρά η κυνική παραδοχή του κ. Βορίδη στην ερώτηση που υπέβαλα στη βουλή, πως ο μοιραίος σταθμάρχης δεν πληρούσε τα ηλικιακά κριτήρια. Άρα μόνο με ρουσφέτι θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο».

Τέσσερα χρόνια έργο για το νομό Λάρισας

Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης εστίασε στο έργο που παρήγαγε στην απερχόμενη κοινοβουλευτική θητεία, σημειώνοντας πως έδωσε μάχες χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά με «πυξίδα το κοινό καλό, το δίκαιο και την ανθρωπιά».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξής παρεμβάσεις:
• Με τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου και των άλλων περιοχών, δώσαμε μαζί τον αγώνα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, για να λυθούν ζωτικά προβλήματα, για να έχουν τα παιδιά πρόσβαση σε δημιουργική απασχόληση, για να ανακουφιστούν μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να μπουν στα καινούρια τους σπίτια.
• Με τους κτηνοτρόφους και τους νέους στην Ελασσόνα δώσαμε τη μάχη ώστε μία εξόχως δυναμική κτηνοτροφική περιοχή, να αποκτήσει πρότυπη Γαλακτοκομική Σχολή, που θα δώσει σε νέους όλα εκείνα τα απαιτούμενα εφόδια και τη τεχνογνωσία που χρειάζονται.
• Πιστεύοντας ακράδαντα πως η γνώση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, από την εποχή που υπήρξα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι και σήμερα, δίνω μία διαρκή μάχη για την αναβάθμιση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, κόντρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που κάνει ότι μπορεί για να πριμοδοτήσει την ιδιωτική εκπαίδευση.
• Με τους συνεταιρισμούς πιστέψαμε πως υπάρχει και ένας άλλος, διαφορετικός και υγιής δρόμος. Όπως για παράδειγμα με τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου όπου κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε το αχλάδι «Κρυσταλλία» να αποκτήσει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
• Με τους αγρότες όλου του νομού παλεύουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Στην ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής μέσα από αυτονόητα μέτρα όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους, ο έλεγχος στην αγορά των αγροεφοδίων και φυσικά στην παροχή θεσμικών, φορολογικών και οικονομικών κινήτρων στα συνεργατικά σχήματα.
• Κι επειδή πρέπει να λαμβάνουμε τα μηνύματα της εποχής, ως υφυπουργός έβαλα την υπογραφή μου στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα με συμμέτοχους τους ΤΟΕΒ, Οργανισμούς ζωτικής σημασίας για την φυτική παραγωγή.
• Θα σας θυμίσω επίσης πως ανέδειξα το μείζον θέμα της ερημοποίησης της υπαίθρου θεωρώντας πως είναι το πιο φλέγον για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την επιβίωση της ίδιας της χώρας μας.
• Με τους δανειολήπτες βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, αξιώνοντας να επανέλθει το στοιχειώδες δίχτυ προστασίας στην πρώτη κατοικία.
• Στις μελανές ημέρες για την εκπαίδευση που ζήσαμε στη Λάρισα με τα ιστορικά εκπαιδευτήρια της αείμνηστης Μαίρης Ράπτου βγήκα μπροστά, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, που κάποιοι άλλοι συνάδελφοι στη βουλή ζύγισαν και κρύφτηκαν πίσω από τα γεγονότα. Βγήκα μπροστά γιατί πίστευα και πιστεύω ακράδαντα στην ανεκτίμητη αξία ενός εκπαιδευτηρίου με ιδιαίτερη προσέγγιση στη γνώση και στη μάθηση, αλλά και με πάνω από μισό αιώνα ζωής. Ευτυχώς το δίκαιο επικράτησε στο τέλος.
• Μετά τις δύσκολες στιγμές που έζησε η επαρχία Φαρσάλων με τον Ιανό, ακολούθησαν ακόμη δυσκολότερες με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επουλώσει άμεσα, επαρκώς και δίκαια τις πληγές που άνοιξαν. Σ’ αυτό τον αγώνα βρέθηκα επίσης στην πρώτη γραμμή, λειτουργώντας ως το «μεγάφωνο» της φωνής απόγνωσης των πληγέντων στη βουλή και στα κέντρα των αποφάσεων.
• Στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Παιδεία με πλήθος παρεμβάσεων στη βουλή και στα συναρμόδια υπουργεία.

Μήνυμα στους αναποφάσιστους

Ο Λαρισαίος πολιτικός έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντάς τους πως «πλανηθήκατε αφού σας υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές και σας άφησε στην ψάθα της ανεργίας, σας υποσχέθηκε ελάφρυνση των χρεών και σας έπνιξε με περισσότερα, υποσχέθηκε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους καλύτερες ημέρες και τους άφησε αβοήθητους έρμαια των καρτέλ και των αρπακτικών. Τώρα όμως ξέρετε το συμφέρον σας. Ήρθε η ώρα της αλλαγής μέσα από μία προοδευτική κυβέρνηση».

Κοινωνική επιταγή η πολιτική αλλαγή

Κλείνοντας την ομιλία του εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, ο κ. Κόκκαλης σημείωσε πως «η πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική επιταγή ανεξάρτητα από το αν κάποιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ ή όχι στις προηγούμενες εκλογές. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος δηλώνει δεξιός, αριστερός ή κεντρώος. Την ερχόμενη Κυριακή τελειώνουμε οριστικά με το καθεστώς Μητσοτάκη. Την ερχόμενη Κυριακή θα πανηγυρίζει ο λαός, όχι τα καρτέλ» κατέληξε.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.