Διονύσης Κουρομπίνας: Καλώ τον Δήμαρχο Ελασσόνας να δρομολογήσει διαβούλευση για ένα πιο δίκαιο σύστημα χρέωσης τη νέα αρδευτική περίοδο

Σε δελτίο τύπου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Κουρομπίνας, αναφέρει:

 Αρχίζει η Αρδευτική περίοδος και η επιμονή της Δημοτικής Αρχής σε μία λάθος μέθοδος Τιμολόγησης της άρδευσης συνεχίζεται.

Ήλπιζα ο Δήμαρχος να φέρει το ζήτημα προς διαβούλευση και όλοι μαζί να προωθήσουμε την πιο ωφέλιμη λύση διορθώνοντας ένα αποδεδειγμένο λάθος.

Δυστυχώς αναγκάζομαι να επαναφέρω ένα δίκαιο αίτημα του Αγροτικού κοσμου το οποίο θα έπρεπε να είχε λυθεί.

Ο Κίνδυνος χαριστικής βολής του Αγροτικού Τομέα της περιοχής

Το λάθος σύστημα Τιμολόγησης

Οι Χαμένες ευκαιρίες αξιοποίησης σημαντικών υποδομών.

Η περιοχή της Ελασσόνας είναι κατά κανόνα γεωργοκτηνοτροφική και τα εισοδήματα των κατοίκων προέχονται κυρίως από τον συγκεκριμένο πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τοπικές Τυροκομικές μονάδες.

Ο πληθυσμός της Επαρχίας έχει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια (αυτό θα φανεί και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής) και λόγω της γενικής αστικοποίησης του πληθυσμού της χώρας.

Υπήρχε και υπάρχει μια φιλοσοφία να προσελκύσουμε κόσμο στην Ελασσόνα αξιοποιώντας τον Όλυμπο ή κάποια αξιοθέατα. Είναι πράγματι σωστό και πρέπει πάντα να υπάρχει στην ατζέντα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής.

Όμως κατά την γνώμη μου θα έπρεπε πιο πολύ να μας απασχολεί το να μην φύγει ο υπάρχον πληθυσμός!

Από το 2020 η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα χρέωσης της άρδευσης, που μέχρι τότε ήταν ανά κυβικό κατανάλωσης και να εφαρμόσει τεκμαρτό σύστημα και χρέωση ανά στρέμμα . Αυτό έγινε γνωρίζοντας πως είναι ένα άδικο σύστημα το οποίο ψηφίστηκε μέχρι να είναι έτοιμος ο Δήμος ( Όπως σωστά υπενθύμισε Δ. Σύμβουλος της Λα’ι΄κής Συσπείρωσης) για αγορά – εγκατάσταση εξοπλισμού ελέγχου και χρέωσης ανά κυβικό.

Δυστυχώς πεισματικά το τεκμαρτό σύστημα χρέωσης δείχνει να παγιώνεται και να δημιουργεί φοβερές αδικίες, ανισότητες και προβλήματα στους αγρότες της περιοχής που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Η χρέωση ανά στρέμμα είναι λάθος, αντιπεριβαλλοντική και ΑΔΙΚΗ για πολλούς λόγους, όπως:

· Είναι τεράστιος σε έκταση ο Δήμος Ελασσόνας με πολλές ανομοιομορφίες και διαφορετικές ανάγκες των περιοχών άρδευσης.

· Κάθε χρονιά υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες άρδευσης, όπως στην ευρύτερη περιοχή Σαρανταπόρου το 2021 που λόγω του παγετού δεν υπήρξε παραγωγή και οι αγρότες κατανάλωσαν ελάχιστα κυβικά για απλή συντήρηση των δέντρων τους.

· Κάθε γεώτρηση βγάζει και διαφορετικά κυβικά, ενώ όλοι πληρώνουν το ίδιο.

· Γίνεται αρκετές φορές υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα να έρχονται διογκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος στον Δήμο, συχνή αντικατάσταση – επισκευή μοτέρ που λειτουργούν ακατάπαυστα και εξάντληση των υδάτινων πόρων και φραγμάτων με κίνδυνο στατικότητάς τους.

· Αν είναι σωστή αυτή η μέθοδος θα την χρησιμοποιούσαμε και για χρέωση κατανάλωσης νερού στις οικίες ανά τετραγωνικό και θα μπορούσε ο καθένας μας να καταναλώνει όσο νερό θέλει πληρώνοντας πάντα το ίδιο.

Λύσεις υπάρχουν.

· Χρέωση ανά κυβικό με εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου, εξοικονόμησης και διαχείρισης, τώρα που υπάρχει καλή κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν σύντομα και χρηματοδοτικά προγράμματα για αυτά.

· Αξιοποίηση και επανεκκίνηση του φράγματος ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ που μπορεί να αρδεύσει πάνω από 20.000 στρέμματα και να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ως υδροηλεκτρικό.

· Άρδευση του κάμπου Ελασσόνας – Τσαριτσάνης, καθώς είναι ο μοναδικός κάμπος στον νομό Λάρισας που ενώ έχει Δημοτικές γεωτρήσεις ΔΕΝ χρησιμοποιούνται!

· Αυτοδιαχείριση δημοτικών γεωτρήσεων όπως το ζητάνε αγρότες της περιοχής μας.

Ο ρόλος του Δήμου πρέπει να είναι ενθαρρυντικός και όχι απωθητικός για τους αγρότες της περιοχής μας .

Όταν έχουν αυξηθεί τα πάντα, ρεύμα καύσιμα κτλ. Νομίζω πως ο Δήμος οφείλει να στηρίξει εμπράκτως την ατμομηχανή του και όχι να κάνει πιο δύσκολο το έργο των αγροτών μας.

Καλώ τον κύριο Γατσα πριν τις εκλογές να δρομολογήσει διαβούλευση μεταξύ των Δημ. Συμβούλων και να συμφωνήσουμε από την νέα Αρδευτική περίοδος σε ένα σύστημα χρέωσης πιο δίκαιο, βιώσιμο και πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Με αξιοπρέπεια

Ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος Ελασσόνας

Κουρομπίνας Διονύσης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.