Ν. Γάτσας: «Ηχηρό ράπισμα Κεραμέως για τη διοίκηση Ευαγγέλου»

«Ηχηρό ράπισμα στον κ. Ευαγγέλου και τη διοίκησή του αποτελεί η απάντηση της ίδιας της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως απαντώντας στις 28/7/2020 σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Βασ. Κόκκαλης για τη διακοπή λειτουργίας του ΙΕΚ Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα». 

Αυτά σημειώνει ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Ευαγγέλου, ο οποίος προσπαθεί να χρεώσει τα δικά του λάθη και τις ανέξοδες υποσχέσεις του στη νέα δημοτική αρχή.

Η απάντηση της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως έχει ως εξής: «Κύριε Κόκκαλη, για το ερώτημά σας που αφορά τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας έχουμε τα εξής στοιχεία: Ο Δήμος Ελασσόνας με το υπ’ αριθμόν 7607/2018 έγγραφό του, αιτήθηκε προς τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Λάρισας τη λειτουργία ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας - Τυροκόμος» στην πόλη της Ελασσόνας.

Στο εν λόγω έγγραφο ο Δήμος τόνιζε ότι αφενός είχε βρει τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη λειτουργία εκπαιδευτικής δομής στον τομέα της γαλακτοκομίας, αφετέρου ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για πλήρη αναμόρφωση του χώρου και εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού. Επρόκειτο για ήδη προκηρυγμένη δράση στο πλαίσιο

 του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία». Εντάχθηκε, λοιπόν, πράγματι στον προγραμματισμό του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας και ξεκίνησε η λειτουργία της στον Δήμο Ελασσόνας την περίοδο 2018-2019. Ωστόσο, ο εν λόγω χώρος ουδέποτε παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ελασσόνας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας, όπως θεσμικά οφειλόταν, με συνέπεια έκτοτε να λειτουργεί τόσο για το πρακτικό, όσο και για το εργαστηριακό κομμάτι της εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Ελασσόνας. Το ΕΠΑΛ Ελασσόνας, όμως, στερείται παντελώς εργαστηρίου γαλακτοκομίας. 

Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με τη σταδιακά αυξανόμενη διαρροή των σπουδαστών -ξεκίνησαν είκοσι εννέα και ολοκλήρωσαν τη φοίτηση δεκατέσσερις-  η διοίκηση του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας δεν πρότεινε την εν λόγω ειδικότητα για την περίοδο 2019 - 2020 και 2020 - 2021. 

Εδώ οφείλω να υπογραμμίσω ότι οι ειδικότητες που υλοποιούν τα ΔΙΕΚ προτείνονται από τις διοικήσεις τους, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας, οι αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών, οι δυνατότητες συνεργασίας με τοπικούς φορείς, οι τοπικές δυνατότητες υλοποίησης εκπαίδευσης, όπως χώροι, εκπαιδευτές, εργαστήρια, εξασφάλιση πρακτικής άσκησης, ύπαρξη ενδιαφέροντος από υποψήφιους καταρτιζόμενους και άλλα κριτήρια. 

Κάθε ΔΙΕΚ, λοιπόν, αυτόνομα προτείνει τις ειδικότητες που εισηγείται, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς τα συγκεκριμένα κριτήρια. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα την περίοδο 2019 - 2020 υλοποιήθηκε στα ΔΙΕΚ Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Σιδηροκάστρου, Αμφιλοχίας, Ζίτσας κ.ο.κ. 

Οι προτάσεις είναι των διοικήσεων, δεν υπήρχε τέτοια πρόταση και δεν υπήρχε και η απαραίτητη υποδομή ούτε το ενδιαφέρον που φαινόταν, προκειμένου ακριβώς να συνεχίσει αυτή η ειδικότητα. Ευχαριστώ πολύ».

 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.