ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας: «Δίκαιη αντιμετώπιση και άμεση καταβολή αποζημίωσης για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού»

 Σε ανακοίνωση της Θεματικής Αγροτικού ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

«Την Πέμπτη 18 Μαΐου, η Λάρισα υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα σε μια κατάμεστη αίθουσα του ΕΑΚ Λάρισας.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα μεγάλα αγροκτηνοτροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα του Νομού Λάρισας.

Οι προτάσεις του αγροτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την ανακούφιση των αγροκτηνοτρόφων της χώρας, για όσο διαρκεί η παγκόσμια κρίση, είναι:

  • γενναία επιδότηση για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, κι όχι σαν τα προεκλογικά «ψίχουλα» που δόθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση,
  • μηδενισμό του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην αντλία των πρατηρίων καυσίμου, κι όχι επιστροφή «ψίχουλων» μετά από ένα χρόνο,
  • επαναφορά του πραγματικού δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με την επιστροφή του 51% των μετοχών στο κράτος, κάτι το οποίο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα, βγάζοντας από τις πλάτες των παραγωγών ένα τρομερό βάρος το οποίο επέφερε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία,
  • δέσμευση για αλλαγή του απαρχαιομένου νόμου του ΕΛΓΑ, το οποίο σχέδιο είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά τη διακυβέρνησή του και το έχει έτοιμο, αλλά το σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε,
  • κατασκευή και υλοποίηση των έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και ολοκλήρωση των πολυπόθητων φραγμάτων, η κατασκευή των οποίων «πάγωσε» εξ’ ολοκλήρου την τελευταία τετραετία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο σημαντικό πρόβλημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

Βέβαια, σαν αγροτικό τμήμα του Νομού Λάρισας θα πρέπει να αναφερθούμε, με αφορμή την μεγάλη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης μας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, και στο τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους αμυγδαλοπαραγωγούς αλλά και γενικότερα με τους παραγωγούς ξηρών καρπών του νομού μας.

Ειδικότερα, οι αμυγδαλοπαραγωγοί, εκτός από τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί την τελευταία χρονιά, έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον άνισο ανταγωνισμό από συναδέλφους παραγωγούς άλλων περιοχών, όπως του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι με τις ίδιες φυτοπαθολογικές ζημιές αποζημιώθηκαν και μάλιστα με σημαντικά ποσά. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν είναι κατακριτέο, απλώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο που δε συνέβη το ίδιο και στο Νομό Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, η μυκητολογική προσβολή των δέντρων αμυγδαλιάς των περιοχών μας είναι ίδια με αυτή που υπήρξε σε αντίστοιχα χωριά του Νομού Μαγνησίας τα οποία κι αποζημιώθηκαν. Οπότε εύλογα απορρέει το ερώτημα: πως και με ποια πολιτική μέριμνα βρέθηκαν και δόθηκαν αποζημιώσεις 562.000 ευρώ και για το Νομό Λάρισας 0 ευρώ;

Απαιτούμε τη δίκαιη αντιμετώπιση και την άμεση κι ορθή καταβολή αποζημίωσης για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Νομού Λάρισας, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στο επάγγελμα, αφού έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό. Βέβαια δε μας κάνει καθόλου εντύπωση πως για ακόμη μια φορά, οι «αστέρες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του αρμόδιου τμήματος του ΕΛΓΑ, όπως και το αγροτικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας Λάρισας έχουν θάψει το θέμα πίσω από τις προεκλογικές φιέστες στις κατά τόπους οργανώσεις.

Ευτυχώς για το νομό μας αλλά για όλη την Ελλάδα, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και το ρολόι πλέον δείχνει ώρα αλλαγής, ώρα δικαιοσύνης, ώρα ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ώρα Αλέξη Τσίπρα.»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.