Ε. Λιακούλη: «Δεν λησμονούμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού»

 Σε μήνυμα που δημοσίευσε την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζει τα εξής:

«Το 1994, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και με τον Νόμο 2193/1994 καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η μνήμη παραμένει άσβεστη. Δεν λησμονούμε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και παραμένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα να αναγνωριστεί διεθνώς.

Το χρωστάμε στα 353.000 θύματα της ανείπωτης θηριωδίας, στις αθώες ψυχές που μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, θανατώθηκαν βάναυσα πριν 104 χρόνια.

Το οφείλουμε σε όλους όσοι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, ξεριζωμένοι από τα πατρογονικά εδάφη τους, καταφέρνοντας να υπερνικήσουν τις κακουχίες και να οικοδομήσουν από το μηδέν μια καινούρια ζωή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο της μητέρας – πατρίδας.

Η προσφυγιά παραμένει “ανοιχτή πληγή” παγκοσμίως, όσο ο πόλεμος, η μισαλλοδοξία και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να σημαδεύουν την ανθρωπότητα. Ο ήχος της ποντιακής λύρας συνεχίζει να υπενθυμίζει ηχηρά εις τους αιώνες την προτεραιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Μόνο αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια, ρίχνοντας φως στις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας, μπορούμε να συμβάλλουμε την μη επανάληψή τους.

Η σημερινή ημέρα ανήκει και σε όλους τους συμπατριώτες μας ποντιακής καταγωγής, που κατοικούν στο Νομό μας. Τους αξίζουν χίλια “μπράβο”, ειλικρινά τους θαυμάζω, γιατί κρατούν ζωντανή την πολιτιστικής τους ταυτότητα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τους ήχους και τους χορούς των ένδοξων προγόνων τους. Αποτελούν στολίδι της τοπικής κοινωνίας μας, και για μένα μοναδική χαρά κάθε ευκαιρία συμμετοχής στις εκδηλώσεις τους».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.