Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Ελασσόνα το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και η αναγκαιότητα της συνέχισης της έρευνας και προβολής της τοπικής ιστορίας αναδείχθηκαν στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο με επιτυχία ο Δήμος Ελασσόνας σε συνδιοργάνωση με την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το γνωστό περιοδικό - έκδοση «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ».

Για μία ακόμα φορά, μέσα από μεστές και ιδιαίτερα προσεγμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις - ανακοινώσεις επιστημόνων και ερευνητών (...γνωστών και διακεκριμένων, αλλά και πρωτοεμφανιζομένων) αναδείχθηκαν πτυχές και νέα πολύτιμα στοιχεία της τοπικής ιστορίας, κάτι που επιβεβαιώνει και που δείχνει ξεκάθαρα πως η επαρχία Ελασσόνας είναι μια ανεξάντλητη «πηγή» ιστορικής γνώσης, που περιμένει την περαιτέρω ανάδειξή της, κυρίως από νέους, αλλά και από παλαιούς ερευνητές.

Στους χαιρετισμούς τους, ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, αφού συγχάρηκαν την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική και πολύ σημαντική πνευματική δουλειά της στην προετοιμασία του 2ου Συνεδρίου, στάθηκαν στην προσφορά και στο πολύχρονο έργο του ιστορικού ερευνητή – εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανού και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλας Σδρόλια, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη και την πολύτιμη συμβολή τους στη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας, αλλά και τη συνεχή συνεργασία τους και βοήθεια στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και στον Δήμο Ελασσόνας.

Με τη σειρά του, ο Ελασσονίτης περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Μπαλούκας «μετέφερε» τις θερμές ευχές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπενθυμίζοντας πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι πάντα παρούσα σε ανάλογες σημαντικές διοργανώσεις και εκδηλώσεις Ιστορίας και Πολιτισμού και όχι μόνο.    

Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, η παρουσιάστρια του Συνεδρίου δρ Κοινωνικής Λαογραφίας – μεταδιδακτορική ερευνήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου – εκπαιδευτικός Ευαγγελία Ράπτου: «Η τοπική Ιστορία εξετάζει άλλοτε τις σπουδαίες στιγμές ενός τόπου και άλλοτε την πορεία του σε βάθος χρόνου. Άλλοτε ασχολείται με την εξέταση των πολιτικών, στρατιωτικών, διπλωματικών, ιστορικών γεγονότων κατά το παράδειγμα της γενικής Ιστορίας. Άλλοτε με τη μελέτη της καθημερινής ζωής. Η γνώση της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας αποτελεί ηθικό χρέος, μέσο αυτοπροσδιορισμού και μέσο συγκρότησης ταυτότητας. Επομένως, η τοπική ιστορία είναι η προσωπικότητα του πολιτισμού. Ο πολιτισμός υπάρχει μόνο ως συνέχεια στον χρόνο και ως συνέχεια πρέπει να καταγράφεται, για να γνωστοποιείται και να κληροδοτείται στις επόμενες γενιές. Να γιατί η θεσμοποίηση του Συνεδρίου έχει τεράστια σημασία για την Ελασσόνα, τον Νομό της Λάρισας, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Να γιατί αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας...».

Χθες, δεύτερη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου, με πρόεδρους στις δύο συνεδρίες τον αρχαιολόγο δρ. Δημήτρη Λιάκο και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις - ανακοινώσεις:

Π. Ανδρούδης - Κ. Ντέλμας – Σταυρούλα Σδρόλια: «Μεταβυζαντινοί ναοί στο Πραιτώρι Ελασσόνας». Γιώργος Νακούλας: «Βλαχογιάννι Ελασσόνας, Ιστορία και οθωμανικές απογραφές». Ευαγγελία Ράπτου: «Η Ιστορική πορεία της Κοκκινόγης και η Μονή των Δεμεράδων». Γιάννης Δαρής: «H πορεία της Συκέας και της Παλιάς Συκιάς (Παλιάσκας) της Ελασσόνας από το 1494 έως τις αρχές του 20ού αι.». Ελένη Μπλιούμη: «Παραδοσιακή αρχιτεκτονική - πέτρινα γεφύρια. Το πέτρινο γεφύρι της Ελασσόνας». Ανδρέας Γκανάτσιος – Δημήτρης Λιάκος: «Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού Ελασσόνας». Νικολέτα Τζιβανοπούλου: «Κοινά αγροτικά έθιμα του Κοκκινοπηλού Ελασσόνας και της Θράκης και η επιρροή που ασκούσαν στους ανθρώπους της περιοχής». Ευαγγελία Νταραρά: «Η φωτογράφος Μαρία Αντ. Κελέση, περ. το 1915 στο Λιβάδι Ολύμπου». Παύλος Λάλος: «Ο διαλυμένος οικισμός «Πηγάδια» της Κρανιάς». Αθανάσιος Δήμκος: «Αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων κατοίκων Βερδικούσιας και γειτονικών κοινοτήτων του κτήματος Αμουρίου Ελασσόνας (από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι το 1924)». Ευάγγελος Τσακνάκης: «Οι σελίδες του περιοδικού ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ (Ελασσόνα, 1973-1998)».

Τέλος, να σημειωθεί πως προχθές το Σάββατο, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, ο δήμαρχος Έλασσόνας Νίκος Γάτσας τίμησε τον δημιουργό Κώστα Γεροφώτη (...με καταγωγή από την Κοκκινόγη Ελασσόνας), που δώρισε στον Δήμο Ελασσόνας έργο του – ψηφιδωτό, που ήδη τοποθετήθηκε στον προθάλαμο της Αίθουσας Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη.. 

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.