Γιορτάζει σήμερα και αύριο η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Γιαννωτάς

 Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και με την παρουσία προσκυνητών από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο πανηγυρίζει και φέτος η ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Γιαννωτάς Ελασσόνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Σήμερα, Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Αύριο, Δευτέρα 5 Ιουνίου, το πρωί, θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία της συγκεκριμένης Μονής.

Σε μια γραφική τοποθεσία δυτικά του χωριού Γιαννωτά, στα βορειοδυτικά της Ελασσόνας, βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας, το πιο σπουδαίο μνημείο, έμβλημα της περιοχής.

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε, αν και η παράδοση ανάγει την ιστορία της στα βυζαντινά χρόνια. Το συγκρότημα που διατηρείται σήμερα χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά είναι βέβαιο ότι η ίδρυσή του είχε γίνει παλαιότερα. Η μονή ήταν σταυροπηγιακή και διέθετε μεγάλη περιουσία, τουλάχιστον έως τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως δείχνει και ο μεγάλος αριθμός των κελλιών που διέθετε, και σήμερα στέκουν ερειπωμένα. Γνώρισε επιδρομές και καταστροφές, κυρίως από Τουρκαλβανούς, με σπουδαιότερη την καταστροφή από πυρκαγιά το 1866. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε σημαντική συμβολή στη ζωή της περιοχής και σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενούσε και κρυφό σχολειό. Η ιστορία της έχει συνδεθεί με τη δράση του Νικοτσάρα, του σημαντικότερου αρματολού του Ολύμπου, μάλιστα λέγεται ότι και ο ίδιος είχε λάβει εδώ την αρχική του μόρφωση.

Σήμερα, από το συγκρότημα σώζεται μόνο το καθολικό, που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με πλίνθινη επιγραφή που υπάρχει στο μνημείο, ο ναός κτίστηκε το 1843, αλλά πήρε τη θέση παλαιότερου. Αρχιτεκτονικά, ανήκει στην παραλλαγή του μονόκλιτου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, και η στέγη του καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες. Στο εσωτερικό του διακοσμείται με τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας, οι οποίες, σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται επάνω από την είσοδο, έγιναν το 1867 από τους αδελφούς ζωγράφους Συμεών και Ιωάννη από τη Σαμαρίνα. Αξιόλογο, στο εσωτερικό του ναού, είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Περισσότερα ενδιαφέροντα και πολύτιμα στοιχεία για την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Γιαννωτάς Ελασσόνας «καταθέτει» ο φιλόλογος – συγγραφέας Νίκος Τάχατος στο βιβλίο του «Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς Ελασσόνας», όπου παρουσιάζεται ολοκληρωμένα η ιστορική διαδρομή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Γιαννωτάς από τη δημιουργία της ως και τη σημερινή της μορφή.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.