Γιορτάζει ο Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα στην Τσαριτσάνη

Θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, σήμερα Τετάρτη 26 (παραμονή της γιορτής) και αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου, ανήμερα της γιορτής, στην κωμόπολη της Τσαριτσάνης, εκεί όπου βρίσκεται και πανηγυρίζει ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος.

Σήμερα, Τετάρτη, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, με την παρουσία προσκυνητών και πιστών από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή.

Αύριο, Πέμπτη 27 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου, το πρωί, στον φερώνυμο Ναό θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Τσαριτσάνης:

Ο Nαός βρίσκεται ανατολικά από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου(Παναγίας), στο βάθος της συνοικίας που φέρει το όνομα του.

Το βάθος και ο περιβάλλων κλειστός χώρος…κάνουν τον Iερό Nαό του Αγίου Παντελεήμονος αθέατο. Κτίστηκε το 1702 και έχει σχήμα ορθογώνιο, με μήκος 21 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι λιθόκτιστοι. Χαρακτηριστικά τα υπέροχα ξυλόγλυπτα του ναού, που με τις έγχρωμες «ιστορήσεις» του αποτελούσε πριν από την καταστροφή και αποτελεί και σήμερα μια ξεχωριστή «κιβωτό» εθνοθρησκευτικού πλούτου κειμηλίων.

Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Τσαριτσάνης είναι μονόκλιτος με επιβλητική και ξεχωριστή την κεραμοσκεπαστή στέγη του. Περιβάλλεται από την δυτική και την νότια πλευρά του με κλειστό χαμηλό νάρθηκα σε σχήμα γάμα (Γ). Η δυτική πτέρυγα του ναού έχει μόνο ένα παράθυρο. Στον εξωτερικό τοίχο του ναού, δυτικά, ανάμεσα στις στέγες του κυρίως ναού και του νάρθηκα υπάρχουν πολλές ωραίες τοιχογραφίες. Πάμπολλες και εδώ οι σημαντικές και πολυθεματικές επιγραφές. 

Ο ιστορικός Ναός της Τσαριτσάνης αποτελεί ακόμη ένα ζωντανό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής…που «μιλάει» στον επισκέπτη του.  

Του Γιάννη Μουκίδη (Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.