Σε «κόκκινο συναγερμό» για κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα Τετάρτη η Π.Ε. Λάρισας - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς  (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, ανάμεσα τους και η ΠΕ Λάρισας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού τίθενται σε κατάσταση συναγερμού όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδίδεται για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

Στην Π.Ε. Λάρισας η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά τις παρακάτω περιοχές:

-Δήμος Αγιάς: δάσος Πολυδενδρίου

-Δήμος Ελασσόνας: περιαστικό δάσος της Ελασσόνας

-Δήμος Κιλελέρ: Άγιος Νικόλαος- Βούναινα, Άγιος Σπυρίδωνας- Νέες Καρυές, Αγία Παρασκευή- Ζάππειο, Δασάκι στο Κιλελέρ, Άγιος Ραφαήλ- Νέα Λεύκη, Προφήτης Ηλίας- Νέο Περιβόλι, Άλσος Χάλκης

-Δήμος Φαρσάλων: περιαστικό δάσος Φαρσάλων

-Δήμος Τεμπών: δάση Καλλιπεύκης, Ραψάνης, Κρανέας, Aιγάνης, Αμπελακίων και Σπηλιάς

-Δήμος Τυρνάβου: περιαστικό δάσος ''Προφήτη Ηλία''

Οι πολίτες καλούνται:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Καμία εργασία στην ύπαιθρο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας  καλεί τους πολίτες να αποφύγουν  οποιαδήποτε εργασία στην ύπαιθρο και οποιαδήποτε ενέργεια  από την οποία μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά ( ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάπνισμα μελισσών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν  καπνό η φωτιά οι πολίτες καλούνται  να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112  και να  ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Αύριο  Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απόφαση απαγόρευσης  κυκλοφορίας  εκδίδεται  για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

Α.Ν.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.