Τίμησαν τον Αθωνίτη Άγιο Αθανάσιο στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας

 Δεκάδες οι προσκυνητές και οι επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας που ανηφόρισαν και φέτος στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου(…μοναδικό στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος), που δεσπόζει σε λόφο, πολύ κοντά στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας, τιμώντας τη μνήμη του.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας και οι ιερείς π. Γεώργιος Σαπουνάς(του Ευαγγελισμού), π. Θεόδωρος Πατσιτός(του Μεσοχωρίου), π. Αθανάσιος Αποστόλου(Τσαριτσάνης), ενώ έψαλλε χορός ιεροψαλτών και πιστών της Ελασσόνας.

Στο Θείο Κήρυγμα, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης π. Βησσαρίων αναφέρθηκε στη ζωή και στα έργα του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που άφησε το δικό του έντονο «στίγμα» προσφοράς στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και όχι μόνο.

Ο τιμώμενος Άγιος συνέδεσε το όνομά του με το Άγιο Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το «Περιβόλι της Παναγιάς», αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα.

Η όλη του πορεία, το ήθος του, η πραότητα, ο πλούτος της γνώσεως, το δε έντιμο και χρηστό του χαρακτήρα του τον έκαναν αγαπητό σε όλους. Αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό, μέσα από τον μοναχισμό, όπως ήταν και η επιθυμία του. Ανάμεσα στα άλλα, μετά από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ' ονόματι του Οσίου Αθανασίου (963 μ.Χ.).

Να σημειωθεί ότι το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας γιόρτασε για 26ησυνεχή χρονιά, με «οικοδεσπότη» και «κτήτορα» του – «ψυχή» της πανήγυρης τον Ελασσονίτη αειθαλή «απόμαχο» δασικό Νίκο Φτάκα.

Στο διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ανάμεσα στις παρουσίες:

ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δραγατσίκης, Γιώργος Κατσιούρας, ο δημοτικός σύμβουλος Κίμων Τσούρης, αυτοδιοικητικοί της περιοχής, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ – Νίκου, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη Φωτο: Θάνος Βίτκος
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.