Με λαμπρότητα και κατάνυξη ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Παντελεήμονα Τσαριτσάνης
Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό Τσαριτσάνης.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας Αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος πλαισιωμένος από τον εφημέριο του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κοντοτάσιο και τον π. Αθανάσιο Αποστόλου, ιερέα της ενορίας του Αγίου Νικολάου.
Άγιος Παντελεήμων Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 27 Ιουλίου.
Ο Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του Εύβουλη χριστιανή. Βαπτίστηκε χριστιανός από τον ιερέα και γιατρό της πόλης Ερμόλαο κι έλαβε το όνομα Παντελεήμων.
Ο Παντελεήμων ήταν γιατρός στο επάγγελμα και θεράπευε τους αρρώστους του χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των αγίων, που ονομάζονται «Ανάργυροι».
Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό επί ρωμαίου αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305).
Μετά την ιερή ακολουθια και την Αρτοκλασία, που έγινε, ο Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Καραλάσκος απηύθυνε λίγες σκέψεις στους πιστούς.
Στον Αγ. Παντελεήμονα, είπε, αποδίδομε, όπως ακούσαμε στο Απολυτικιό Του, τρία επίθετα. "Αθλοφόρε, Άγιε και Ιαματικέ Παντελεήμων" ψάλλομε.
Είναι αθλοφόρος γιατί έφερε με καρτερία το μαρτύριο. Είναι Αγιος γιατί ήταν η ζωή Του δοσμένη στο Θεό. Και ιαματικός γιατί ήταν γιατρός.
Από αυτές τις ιδιότητες εμείς, είπε καλούμεθα να επιδιώξουμε την μία. Την αγιότητα. Αυτή να είναι η κύρια επιδίωξη της ζωής μας.
Όλες οι άλλες επί μέρους επιδιώξεις να φωτίζονται από αυτήν και να οδηγούν σ' αυτήν. Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου.
Και για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να μένουμε συνειδητά και οργανικά ενωμένοι με την Εκκλησία, που είναι "ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας.
Τελειώνοντας τις σκέψεις του, είπε:
Ἡ μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος καί ιαματικοῦ Παντελεήμονος μας θυμίζει καί κάτι πού δέν πρέπει νά ξεχνούμε. Μας θυμίζει ότι η χάρη του Θεού μεταδίδεται και διά των ἀνθρώπων, τους οποίους ο Θεός ἐπιλέγει. Μεταδίδεται και διά των ιατρων, όπως ήταν ο αγιος μεγαλομάρτυς Παντελεήμων, ο οποίος θεράπευε ως ιατρός πολλούς ασθενείς, συνεπικουρούμενος και από τη θεία χάρη.
Γι᾽ αὐτό καί τιμώντας τον απόψε τον παρακαλέσαμε να γίνει και για μας, ως ιατρός αλλά και ως έχων τη χάρη του Θεού, «σωτηρία ψυχών τε και σωμάτων», να θεραπεύσει τούς ἀσθενούντες και κινδυνεύοντες από την ασθένεια αδελφούς μας, ἀλλά και να ἀμαπαλλάξει όλους μας διά των πρεσβειών του από τις δοκιμασίες των ασθενειών..