9ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών στην Ελασσόνα

 Στο 9ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα από 28 έως 31 Αυγούστου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Κάθε Ελασσονίτισσα και Ελασσονίτης, κάθε φίλη και φίλος της περιοχής, γνωρίζει πολύ καλά την παλιά και βαθιά σχέση της Ελασσόνας με τον Πολιτισμό, την Τέχνη και την Παράδοση. Η σχέση αυτή πήρε νέα δυναμική μορφή με το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που από το 2013 συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτή την όμορφη σχέση με τον Πολιτισμό, γεμίζοντας με χρώματα, παραδοσιακούς ρυθμούς και μελωδίες. Απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας έτσι με το δικό του τρόπο στον Πολιτισμό και στην αλληλεγγύη των λαών που τόσο χρειαζόμαστε.

Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ εδώ και 46 χρόνια κατάφερε να αλλάξει το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας. Ο θεσμός του Φεστιβάλ γίνεται φάρος και ελπίδα, σηματοδοτώντας και προβάλλοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι αν θέλουμε μπορεί να γίνει το τόπος μας, ο Όλυμπος, ένα παγκόσμιο σημείο Πολιτισμού. Αυτή μας η προσπάθεια χρωματίζεται  από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων χορευτικών σχημάτων και οι ήχοι της μουσικής μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το μεγάλο όραμα της παράδοσης και του πολιτισμού.

Φέτος, στο 9ο Φεστιβάλ, τιμούμε ένα μακρινό πολιτισμό, τον πολιτισμό του Ισημερινού, και ταυτόχρονα θα έχουμε κοντά μας φίλους και συλλόγους από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Επίσης εστιάζουμε στις εκδηλώσεις για παιδιά με Θέατρο Σκιών, με έκθεση ζωγραφικής αλλά και με μια μοναδική συναυλία με το συγκρότημα STRINGLESS.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, για την αμέριστη συμπαράστασή του στη μεγάλη προσπάθειά μας.

Επίσης το Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Γάτσα για την πολύτιμη βοήθειά του.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας και τέλος, όλους εσάς που αγκαλιάσατε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.

Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα

Ώρα: 8.15 μ.μ.

Έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή»

Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.

Συμμετέχουν:

  • Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha του Εκουαδόρ (Ισημερινός)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ»
  • Εξωραϊστικός Μορφωτικός Όμιλος Δεσκάτης
  • Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.

«Ο Μαγικός Κόσμος της Θάλασσας»

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού τμήματος

της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και

 της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας

Μέσα από τις υπέροχες ματιές των μαθητριών και μαθητών του εικαστικού εργαστηρίου, υπό την διδασκαλία της Εύας Βασδέκη, Θα ταξιδέψουμε στον ανυπέρβλητης ομορφιάς κόσμο του βυθού των θαλασσών μας. Η έκθεση των μικρών ζωγράφων εστιάζει στα μοναδικά πλάσματα της θάλασσας, στα ψαράκια και όχι μόνο. Πολύχρωμα ψάρια, αλλά και ασπρόμαυρες ζωγραφιές, ακουαρέλες και πόσες άλλες τεχνικές.

Σε μια εποχή στην οποία ολοένα  και περισσότερο τονίζεται η σημασία της διάσωσης της φύσης γύρω μας, η έκθεση «ο μαγικός κόσμος της θάλασσας» έρχεται να μας μεταδώσει την χαρά των παιδιών ενώ αποτυπώνουν την ομορφιά του θαλασσινού κόσμου της χώρας μας.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Μικρή ατομική έκθεση της διδάσκουσας Εύας Βασδέκη

Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του εικαστικού έργου της υπεύθυνης του εργαστηρίου. Μέσα από ζωγραφιές, χαρακτικά, μεταξοτυπίες και έργα μεικτής τεχνικής, οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το προσωπικό καλλιτεχνικό έργο της Εύας Βασδέκη.

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

«Ο Καραγκιόζης προφήτης»

Θέατρο Σκιών με τον Νίκο Γκουντούρα

Ο Καραγκιόζης, ο ήρωας που μπλέκεται σε κάθε ιστορία. Αυτήν την φορά παρουσιάζεται στον Σουλτάνο ως Προφήτης. Για να δούμε… Θα καταφέρει να τον ξεγελάσει;….

Ο Νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Γκουντούρας με καταγωγή από την Κρανέα Ελασσόνας, από την ηλικία των τεσσάρων αγάπησε το θέατρο σκιών. Σήμερα στα είκοσι-τρία του ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ.

Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από χορευτικά συγκροτήματα

Ώρα: 8.30 μ.μ.

Διεθνής Μουσικοχορευτική Παραδοσιακή  Παράσταση.

Συμμετέχουν:

  • Gruppo Folklorico CUNIBURO, Cayambe Pichincha του Εκουαδόρ (Ισημερινός)
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μελίας
  • Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Ο Μέγας Αλέξανδρος»
  • Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας

 

 

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ: 8.30 μ.μ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το συγκρότημα

Μουσικό πολυφωνικό συγκρότημα Stringless / Στρίγγλες.

Οι Stringless, το a cappella σύνολο από τη Θεσσαλονίκη μετρά δέκα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Έξι γυναίκες τραγουδούν και ανιστορούν όλες εκείνες τις στιγμές που τις έδεσαν μαζί. Το μοίρασμα τους γίνεται με μοναδικό όργανο τη φωνή και τους ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα, αυτό που ξέρει πιστά να εκφράζει τα βάθη της ψυχής.

Ένα μοίρασμα από γυναίκες καλλιτέχνες και ένα «στρίγκλισμα» που ίσως μας κάνει να καταφέρουμε να ξυπνήσουμε μέσα μας, ό,τι βαθιά έχει αποκοιμηθεί κι έχει ανάγκη να ξανανθίσει . Δέκα χρόνια δημιουργίας και έκφρασης ξετυλίγονται μέσα από ένα ρεπερτόριο και μια σκηνική παρουσίαση που είναι καθαρά γυναικεία θεώρηση των πραγμάτων. Η πολυφωνία λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης. Χωρίς να θυσιάζεται η μονάδα για χάριν της ομάδας, αλλά αντιθέτως το ίδιο το σύνολο ενισχύει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα της καθεμιάς… Βάση τους είναι η πολυμορφία, όπως ακριβώς πολύπλευρο είναι και το γυναικείο αρχέτυπο.

Με παλιές όπως και νέες δημιουργίες πρωτόλειων κομματιών που θα συμπεριλαμβάνονται στον επερχόμενο δίσκο τους, οι Stringless τραγουδούν τραγούδια από την παράδοση των Βαλκανίων, την Πίνδο ως τον Καύκασο. Τραγούδια από την αστική μουσική της Ελλάδας, από την οπερέτα, το τανγκό, το swing μέχρι το λαϊκό τραγούδι. Σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, υλικό που άντλησαν από τις συνεργασίες τους επί σκηνής με αγαπημένους καλλιτέχνες όπως η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Ν. Πορτοκάλογλου, η Γιώτα Νέγκα, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου, ο Simone Mongelli, κ.α.

Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012 δίνοντας δύο συναυλίες στο νησί της Ικαρίας, στα πλαίσια του  Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «ΙΚΑΡΟΣ». Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ελλάδας, καθώς και σε μεγάλαφεστιβάλ τηςWorldmusicτου εξωτερικού(Μαρόκο, Ελβετία, Βέλγιο, Γερμανία κ.α).

Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ, τους ModePlagal, την Φωτείνή Βελεσιώτου, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Χριστίνα Μαξούρη, την Μαρία Παπαγεωργίουκαι στην Κρήτηως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. 

Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης »Φτυστός ο μακαρίτης» σε σκηνοθεσία του Δημ. Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ,( Θεσσαλονίκη ), σε μουσική της Β. Αλεξίου και Ελ. Μουρατίδου.

Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων  για την αλλαγή του χρόνου »Η Αθήνα γιορτάζει», τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Β. Λέκκα, Ελ. Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γερασ. Ανδρεάτοκαι Ν. Πορτοκάλογλου. Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.

Κατά το διάστημα 2014-2016 γυρίστηκε το μουσικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για τις Stringless, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έκτοτε το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Έχουν συμμετέχει σε τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές όπως «Το αλάτι της γης» και «Σύγχρονοι παραδοσιακοί μουσικοί» .

Δισκογραφικά οι Stringless εξέδωσαν την πρώτη του δουλεία τον Φεβρουάριο του 2018 από την outlandish recordings. Επίσης συμμετείχαν στον δίσκο Bodyterranean του Simone Mongelli, όπως και σε δυο Single με τους Ευγένιο ΔερμιτάσογλουBlues WireΑργύρη Μπακιρτζή και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Μέλη συγκροτήματος: Αλμπένα Κούτοβα, Έλσα Μουρατίδου, Βασιλική Αλεξίου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή, Δωροθέα Μιχαήλ

facebook: https://www.facebook.com/stringlessvocalgroup

instagram: https://www.instagram.com/stringless_vocals/

youtube: Stringless Official – YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=KykyNOHHq24

ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.