Επιβαρυμένη και σήμερα Τετάρτη η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ελασσόνας από τις φωτιές στη Θράκη

Για δεύτερη ημέρα, η ατμόσφαιρα στην περιοχή της Ελασσόνας αλλά και σε όλο το νομό Λάρισας, εξαιτίας του καπνού και της στάχτης που προκλήθηκαν από τη φωτιά στη Θράκη, παραμένει επιβαρυμένη, αλλά είναι καλύτερη σε σχέση με χθες.

Υψηλές τιμές σε αιωρούμενα σωματίδια PM 10, καταγράφονται σήμερα στο σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, φτάνοντας τα 81 μικρογραμμάρια/m3 (133 χθες), ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 45 μικρογραμμαρίων/m3 (αυξημένα κατά 179% (294% χθες).

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, είναι και τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ 2,5 τα οποία και αυτά είναι πάνω από το όριο, φθάνοντας σήμερα τα 60 μικρογραμμάρια/m3 (103 χθες) παρουσιάζοντας αύξηση 399% (657% χθες) καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επιτρεπτό όριο για τα ΡΜ 2,5 είναι 15 μικρογραμμαρίων/m3.

Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την εταιρεία Airly έχει τοποθετήσει στο κτίριο του Δημαρχείου αισθητήρα υψηλής ανάλυσης της ποιότητας του αέρα.

 Η πρόσβαση για τους δημότες είναι δωρεάν από την διεύθυνση Airly.gr Elassona. Βλέπουμε σε ζωντανό χρόνο το επίπεδο των ρύπων της ατμόσφαιρας της περιοχής και το σύστημα μας δίνει ειδικές οδηγίες για τις δραστηριότητες μας. Η εμβέλεια του αισθητήρα είναι περίπου 10 χλμ. και βλέπουμε επίσης μετεωρολογική πρόβλεψη 24ωρου.

 Η εφαρμογή εγκαθίσταται εύκολα στο κινητό μας τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή και είναι πολύ εύκολη στην χρήση. Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site Air Quality Map - Check air pollution in your area - MyAirly

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.