Η επαρχία Ελασσόνας τίμησε και φέτος την «καλοκαιρινή Πασχαλιά»

Μέσα σε ατμόσφαιρα Θείαs κατάνυξηs, μυσταγωγίαs, σκεπτικισμού και συγκίνησns, εκατοντάδεs προσκυνητέs, ντόπιοι και επισκέπτεs (...ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή τηs Ελασσόναs γιόρτασαν και φέτοs την «καλοκαιρινή Πασχαλιά»,τn δική τουs ...καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τουs «χαροποιόν πένθοs» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση τns Παναγιάs.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.

Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η πολυπληθής παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Δευτέρα απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία δεκάδων προσκυνητών, πιστών και επισκεπτών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας, ο ιερέας π. Ιωάννης Κατσάρας και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης. Συμπροσευχήθηκε και η γυναικεία αδελφότητα της Μονής.

Στο Θείο Κήρυγμά του ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Με δέος και κατάνυξη τα πλήθη των ανθρώπων, οι πιστοί, οι προσκυνητές, αυτές τις ημέρες προσφεύγουν στους Ιερούς Ναούς, στις Ιερές Μονές, στα εξωκλήσια, για να προσευχηθούν, για να παρακολουθήσουν τις όμορφες Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, για να τιμήσουν το «Πάσχα του καλοκαιριού», την Κοίμηση της μητέρας των Χριστιανών, τη «Μητέρα της ζωής». «Μήτηρ της ζωής, Μητέρα της ζωής». Μοναδική η προσωπικότητα της Παναγίας μας. Κάθε φορά που τολμάμε να αναφερθούμε στο πρόσωπο της Παναγίας ξεχωρίζουμε, ανάμεσα στα άλλα, την απαστράπτουσα αγνότητα της, τη βαθιά και τόσο ελκυστική ταπείνωση της. Την ταπείνωση και υπακοή της σε θέματα αντίθετα με τους φυσικούς νόμους, το ηρωικό φρόνημα της για τα όσα ακολούθησαν τη ζωή της. Η Παναγία είναι η εκλεκτικότερη και αγιότερη γυναίκα που πέρασε από τη γη. Είναι η «Μητέρα της ζωής» που έφερε στον κόσμο τον χορηγό της ζωής, τον Ιησού Χριστό. Συμβαίνει κάτι παράδοξο, κάτι που βρίσκεται σε αντίθεση με την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σε ένα θάνατο, οι άνθρωποι ζούμε από κοντά τη θλίψη, τη στενοχώρια, την οδύνη, τον πόνο. Σήμερα, στην κοίμηση της Παναγίας μας, κυριαρχεί η χαρά μεταξύ των ανθρώπων. Πώς γίνεται; Για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν ισχύει ο νόμος της φύσεως και των ανθρώπων. Είναι η Μητέρα της Ζωής! Η Εκκλησία μας ονομάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου ως Μετάσταση προς τους Ουρανούς. Η Παναγία μας ήταν άνθρωπος αλλά το σώμα της δεν κρατήθηκε στη φθορά. Μεγάλη η προσφορά της μεγάλης μας Αγίας Μητέρας. Μακαρίζουμε πάντα τη μητέρα που μας έφερε στον κόσμο. Τιμούμε τις μητέρες. Η Θεοτόκος έφερε στον κόσμο τον ίδιο τον Θεό και τιμάται για την προσφορά της. Έφερε στον κόσμο τον παντογνώστη και πάνσοφο. Δώρισε στο ανθρώπινο γένος τον Κυβερνήτη του σύμπαντος κόσμου. Η αγκαλιά της μητέρας είναι ένα ακύμαντο λιμάνι που παρέχει ασφάλεια, προστασία, στοργή, αγάπη. Και εκεί βρίσκεις απαντοχή και ελπίδα. Τιμούμε και ευγνωμονούμε την Παναγία μας. Κάθε φορά που θα προστρέξουμε θα μας ακούσει και σπεύδει να βρεθεί κοντά στο πρόβλημα των ανθρώπων. Παραμένει φύλακας και προστάτης όλων αυτών που προστρέχουν για να τους βοηθήσει. Είναι το λιμάνι που καταφεύγουμε όλοι μας στις δυσκολίες του βίου. Παναγία ταπεινή, ολιγομίλητη, ασκήτρια όλο το χρόνο της ζωής επάνω στη γη. Η παρουσία της Θεοτόκου υπενθυμίζει συνεχώς την δωρεά και την ευεργεσία του Θεού απέναντι στους ανθρώπους. Ζει την αιώνια ζωή και ο θάνατος της ξεπερνά τη θνητότητα και τη φθορά. Ο θάνατος γίνεται ύπνος. Η Παναγία κάνει το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Είμαστε εδώ, στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που όλοι εσείς, με τους δικούς σας, τις οικογένειες και τα παιδιά σας, έχετε κατακλύσει τη Μονή Ολυμπιωτίσσης.

Η Παναγία ένωσε τη γη με τον Ουρανό. Στο πρόσωπό της βλέπουμε τη μητέρα όλων των ανθρώπων. Είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Εύχομαι σε όλους στην καθημερινή ζωή να μην λείπει ποτέ το πρόσωπο της Θεοτόκου…».

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας …με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά, ενώ η βροχόπτωση …στάθηκε τελικά εμπόδιο και δεν πραγματοποιήθηκε η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού.
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Κώστας Πασχόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί, η γενική διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ) Ζωή Φτίκα, ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδιάς – Γ.Ν. Θήβας Γιάννης Κατσαγκόλης, υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί των ερχόμενων εκλογών, κ.ά.

Χθες Δευτέρα, ανήμερα της μεγάλης εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Θεόφιλος Γκατζούνης.
Το δικό της ξεχωριστό μελωδικό «χρώμα» στις Ακολουθίες του διημέρου στη Μονή Ολυμπιώτισσας έδωσε η γνωστή Βυζαντινή χορωδία «Χορός Αγγελικός» με χοράρχη τον καθηγητή βυζαντινής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Γεώργιο Καραγιαννάκη.

Αξιοσημείωτη και φέτος η ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση προσκυνητών, ντόπιων και επισκεπτών (όλων των ηλικιών) που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και …«απλώθηκαν» στους χώρους του για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», «βιώνοντας» τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά.

ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή δεκάδων προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και φέτος την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Οι πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες, ενώ στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χθες ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Δημήτρης Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρήστος Παπαδημητρίου, η πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευάγγ. Σιάτρας, αυτοδιοικητικοί, κ.ά.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Πανηγυρικός ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη δεκάδες κάτοικοι της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός με «φόντο» τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο της Θεοτόκου, ενώ ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης, με την παρουσία αυτοδιοικητικών, όπου συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι της Τσαριτσάνης π. Γεώργιος Κοντοτάσιος και π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης και ο ιερέας π. Αθανάσιος Αποστόλου.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική ανακαινισμένη Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών, Ευαγγελισμού, καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις δεκάδων επισκεπτών, που προτίμησαν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές στους τόπους καταγωγής τους.

Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.