Ξεκινάει αύριο το «Σπάρταθλον» - Συμμετέχει ο Ελασσονίτης αθλητής Γιώργος Παλάγκας

Από αύριο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023, θα διεξαχθεί το φετινό Σπάρταθλον. Πρόκειται για αγώνα υπεραπόστασης, Αθήνα – Σπάρτη.

Ο αγώνας ξεκινά κάτω απ’ τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Οι δρομείς από διάφορες χώρες του κόσμου θα καλύψουν απόσταση 245 χλμ., και ο τερματισμός γίνεται μπροστά απ’ το επιβλητικό άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, έξω απ’ το δημοτικό στάδιο της Σπάρτης.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον είναι ο διοργανωτής αυτής της διοργάνωσης. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του δήμου Αθηναίων και του δήμου Σπάρτης.

Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Τη δικιά του προσπάθεια θα ξεκινήσει αύριο στις 7 το πρωί και ο Ελασσονίτης αθλητής Γιώργος Παλάγκας, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στο «Σπάρταθλον» και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλό τερματισμό.

Την διαδρομή και τον χρόνο του Γιώργου Παλάγκα, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιώργος Παλάγκας είναι ο δεύτερος αθλητής από την Ελασσόνα που θα συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα, καθώς πριν μερικά χρόνια συμμετείχε και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Κώστας Βαλιώτης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Σάββατο 30/09
• 05.15 – 05.45: Πρωινό και παράδοση αποσκευών ξένων αθλητών για Σπάρτη.
• 05.45: Επιβίβαση στα πούλμαν. Αναχώρηση για αφετηρία (Ακρόπολη)
• 06.30: Συγκέντρωση αθλητών στην αφετηρία (Πεζόδρομος Δ. Αεροπαγίτου μπροστά από το Ηρώδειο θέατρο)
• 07.00: Εκκίνηση αγώνα

Κυριακή 01/10
• 19.00: Τερματισμός αγώνα στο Άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.
• 21.00: Ο Δήμος Σπάρτης θα πραγματοποιήσει τελετή απονομής επάθλων στους νικητές του αγώνα (3 πρώτους άνδρες και 3 πρώτες γυναίκες) στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης

Δευτέρα 02/10
• 09.30 – 11.30 : Παραλαβή ειδών αθλητών από το κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης
•13.30: Παράθεση γεύματος για τους αθλητές από τον Δήμο Σπάρτης.
Αναχώρηση πούλμαν για Αθήνα.

Τρίτη 03/10
• 19.00: Δεξίωση Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, απονομή μεταλλίων και διπλωμάτων στο Ammos Bikini Beach Λ.Ποσειδώνος 78 Άλιμος

Τετάρτη 04/10
• Αναχώρηση αθλητών

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης spartathlon.gr




Α.Ν.
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.