Αντ. Λιάνος στο Ράδιο Ελασσόνα 88,4: Τις αρχές της Αριστεράς τις υπηρετείς και στο πεζοδρόμιο

Ο Αντ. Λιάνος, πρώην μέλος του Συντονιστικού Οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλάει στο "Ράδιο Ελασσόνα 88,4" για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις: 

-Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; 

-Η κατάσταση είναι δύσκολη. Μας στεναχωρούν και μας προβληματίζουν όλους, όσα συμβαίνουν. Είναι τόσο γρήγορες οι εξελίξεις, τρέχουν τα γεγονότα, το ένα μετά το άλλο και τα μέλη, οι ψηφοφόροι του κόμματος, βρίσκονται κυριολεκτικά σε παραζάλη. Αυτό γίνεται όταν οι πολιτικές προσωπικότητες που απαρτίζουν την πυραμίδα ενός κόμματος, λειτουργούν έχοντας εκτός από πολιτικές φιλοδοξίες και προσωπικές. Με βρίσκει σύμφωνο η φράση του Στέφανου Τζουμάκα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και η ιδιοτέλεια, αντικατέστησαν τις πολιτικές θέσεις και την ανιδιοτέλεια. Αντί να υπάρχει ενότητα, υπάρχει "εκδίκηση" και κόντρα, ρήξη δίχως τέλος. Αυτά συμβαίνουν, θα μου πεις, στα κόμματα και ειδικά στην Αριστερά. Μόνο που η μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Συνασπισμός, είναι η σύνθεση, όχι η αποσύνθεση. 

-Θα υπάρχει κόμμα μετά τις ευρωεκλογές; 

-Αν δεν υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις στελεχών και μελών, αν ενεργοποιηθούν τα όργανα του κόμματος και δεν κινείται το κόμμα μέσα στη κοινωνία μόνο από την εγρήγορση των βουλευτών του, αλλά περισσότερο πολιτικά, ουσιαστικά και συλλογικά, τότε και θα υπάρχει κόμμα και θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αν αρχίσουμε να παράγουμε πολιτικές θέσεις και κοιτάξουμε την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τότε θα υπάρχει κόμμα. 

-Το ΠΑΣΟΚ πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι καμπανάκι αυτό; 

-Καμπάνα είναι, όχι καμπανάκι. Και πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα στελέχη και τα μέλη μας, για να αντιστραφεί το κλίμα, άμεσα. 

-Στη Νομαρχιακή της Λάρισας, ένα ιστορικό στέλεχος σαν τον Βασίλη Ζωγράφο αποχώρησε όχι απλά από το όργανο αλλά από το ίδιο του το κόμμα. Η αναπληρώτρια Ελένη Σδράλη πριν αρκετές εβδομάδες, παραιτήθηκε από το όργανο, επίσης. Δεν είναι ανησυχητικά σημάδια αυτά; 

-Ο Βασίλης ο Ζωγράφος έκανε τα πάντα μέσα στο κόμμα και είχε την Ελένη τη Σδράλη δίπλα του, σε όλες τις δράσεις, μαζί με τα περισσότερα μέλη της Ν.Ε.. Σαφώς, έκανε και λάθη, ποιος δεν κάνει άλλωστε. Λάθη δεν κάνουν, μόνο αυτοί που δεν κάνουν τίποτα. Διαφώνησα με τον Βασίλη για την αποχώρησή του από το κόμμα. Έπρεπε να φύγει μόνο από τη Γραμματεία. Σέβομαι όμως την αποφασή του, επειδή γνωριζόμαστε και προσωπικά και διαθέτουμε μια άλλη σχέση. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστεί. Την επόμενη Πέμπτη θα εκλεγεί νέος Γραμματέας στην Νομαρχιακή Επιτροπή. Ευελπιστώ ότι μέσα στις παραιτήσεις, αυτή είναι μιας κομβικής σημασίας θετική εσωκομματική εξέλιξη. Ώστε να ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να παράγει θέσεις και πολιτική, ξανά. 

-Παραιτήθηκες πριν από τον Ζωγράφο, από το Συντονιστικό Όργανο της Ελασσόνας. Γιατί; 

-Οι λόγοι είναι καθαρά επαγγελματικοί και προσωπικοί. Έκλεισε ο κύκλος μου στο συγκεκριμένο όργανο, μετά από τέσσερα χρόνια. Όταν αισθάνομαι ότι κλείνει ο κύκλος, αποχωρώ. Δεν είχα κάτι άλλο να δώσω στο Συντονιστικό Όργανο. Τη ζωή μου "διέλυσα" για την Οργάνωση Μελών Ελασσόνας. Έζησα υπέροχες στιγμές μα και δύσκολες. Άλλαξα ως άνθρωπος. Έγινα ρεαλιστής, ορθολογιστής, πιο ριζοσπάστης αλλά και πιο "εύθραστος". Ας μην διαλυθούμε πλήρως, Ανδρέα. Υπάρχει και άλλη ζωή εκεί έξω. 

-Ως απλό μέλος, θα παραμείνεις ή θα αποχωρήσεις; 

-Εγώ στήριξα την Έφη Αχτσιόγλου για Πρόεδρο του κόμματος. Με την Έφη ήμασταν συνοδοιπόροι, σε αυτό το ταξίδι, όλα αυτά τα χρόνια. Στα ωραία και στα άσχημα. Όταν έθεσε υποψηφιότητα, βγήκα ευθέως και την στήριξα δημόσια. Είναι ότι πιο σοβαρό διαθέτει σε πολιτικό, στο σύνολό της, η Ευρωπαική Αριστερά. Όμως στη δημοκρατία οφείλουμε να σεβόμαστε το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας. Όσο θα είμαι στο κόμμα και ως απλό μέλος, θα σέβομαι το καταστατικό του και τον προέδρο του, ως θεσμικό παράγοντα. Όταν παραιτήθηκα από το Συντονιστικό Όργανο, ευχήθηκα το όνειρο του Στέφανου Κασσελάκη, να μετουσιωθεί σε πράξη, για μια σύγχρονη ευρωπαική Αριστερά, για μια προοδευτική παράταξη με γερές βάσεις και επαφή με τη κοινωνία. 

-Ακόμη και αν η τάση της Αχτσιόγλου αποχωρήσει, όπως ακούγεται, θα παραμείνεις; 

-Ναι, θα παραμείνω. Και για όσο παραμείνω, θα στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Υπάρχουν ευρωεκλογές μπροστά. Το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη είμαστε. Η φωνή των προοδευτικών ανθρώπων είμαστε. 

-Αν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

-Αν αποχωρήσω θα πάω σπίτι μου. Τις αρχές της Αριστεράς τις υπηρετείς και στο πεζοδρόμιο. 

-Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να επιστρέψει με έναν νέο πολιτικό φορέα; 

-Αν δεν υπηρετεί αυτός ο φορέας την φωνή της ευρωπαικής Αριστεράς, μέσα από μια προοδευτική συνεργασία δυνάμεων, είναι πολύ καλύτερο το πεζοδρόμιο.

-Έπρεπε τούτες τις ώρες ο Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλίες;

-Αυτό το ξέρει ο ίδιος, που ξέρει καλύτερα το κόμμα που ήταν Πρόεδρός του, πάνω από μια δεκαετία. Συμφωνώ με το ότι έπρεπε να διασώσει το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας και παρακαταθήκης για τον τόπο, αφού αν δεν ήταν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα πολύ πιθανό, να ήταν το βιοτικό μας επίπεδο, στα χειρότερα επίπεδα του. Θα έπρεπε εκεί στου Μαξίμου, να ανάψουν μία λαμπάδα στο μπόι της κυβέρνησης Τσίπρα, που ρύθμισε το χρέος μέχρι το 2032 και σήμερα κάνουν "κοινωνική πολιτική" με pass και δώρα χριστουγέννων. Βρήκαν νοικοκυρεμένο το κράτος και τα οικονομικά του, οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για αυτό να μην πουλάνε τρέλα. Δεν αγοράζουμε όλοι. Δεν έχουμε όλοι επιλεκτική μνήμη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και ποιος την έβγαλε. Όλα τα άλλα, είναι για τα καφενεία. 

-Ήσουν από τα άτομα που είχαν καταλυτικό ρόλο στην διεύρυνση της Οργάνωσης Ελασσόνας. 

-Και είμαι περήφανος για αυτό. Άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, συντάχθηκαν στην μεγάλη προσπάθεια. Από την κομμουνιστική αριστερά, από την ανανεωτική αριστερά, από την οικολογία, το προοδευτικό κέντρο μέχρι τις παρυφές της λαικής δημοκρατικής δεξιάς. Η Οργάνωση της Ελασσόνας πέτυχε τη διεύρυνση, πριν την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο πανελλαδικά. Διότι πραγματοποιήσαμε ουσιαστική διεύρυνση και όχι απλά εγγραφή μελών για να ψηφίσουν στις διαδικασίες. Τα μέλη μας συμμετείχαν στις δράσεις μας, στις ολομέλειες, στις προσυνεδριακές συζητήσεις, στα συνέδρια. Τα μέλη μας ήταν ενεργά, είναι ενεργά, κατέβηκαν με αυταπάρνηση πάνω από 45 μέλη μας στην αυτοδιοικητική κίνηση "Δύναμη Συνεργασίας" και πάλεψαν για το σταυρό, συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιοι, εκλέχτηκαν στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στους φορείς. Σαφώς και είμαι υπερήφανος. Με το Συντονιστικό μας Όργανο είχαμε την δυνατότητα να ενσωματώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε μια μεγάλη και κοινή πολιτική προσπάθεια. Ασχέτως αν χάσαμε τις εθνικές εκλογές. Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, πάντα είχε την δυνατότητα να κινείται ως κίνημα και μετά ως κόμμα. Δυστυχώς πολλές Οργανώσεις ανά την Ελλάδα αυτό δεν το κατάφεραν. Για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πόλη της Ελασσόνας έφτασε στο 32% ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις έπιανε-δεν έπιανε το 20%. Και φυσικά έπαιξε ρόλο για αυτό το 32% και η παρουσία του Γιάννη του Καριπίδη στα ψηφοδέλτια, να είμαστε ειλικρινείς, να τα λέμε όλα. 

-Είχες μία επαγγελματική συνεργασία με τον Γιάννη Καριπίδη. 

-Είχα μια συνεργασία με τον Γιάννη, επαγγελματική, ανθρώπινη και οικογενειακή. Μια συνεργασία κομματική, πολιτική και ενωτική. Μεγάλη παρακαταθήκη για το λειτούργημα που εξασκώ, όσα ζήσαμε στην προεκλογική περίοδο. 

-Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή που έζησες στον ΣΥΡΙΖΑ;

-Η εκλογή του Γιάννη στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

-Και η πιο δύσκολη;

-Η πιο δύσκολη και πιο σπουδαία, λίγο πριν οδηγηθούμε στις δεύτερες κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας ξαναμιλούσε στη Λάρισα. Ήμασταν διαλυμένοι από τη κούραση, εξαντλημένοι όλοι μας, κρατιόμασταν με βιταμίνες, με παυσίπονα και μέναμε όρθιοι, γιατί βλέπαμε στα μάτια του Προέδρου, το πόσο ήθελε να παλέψουμε και ας ήμασταν "τελειωμένοι" με τόσο χαμηλά ποσοστά. Είχαμε χρέος να κρατήσουμε το κόμμα όρθιο και ας ξέραμε ότι θα ήμασταν και πιο χαμηλά ίσως στα ποσοστά μας. Είναι η στιγμή που παλεύεις, δίχως να σκέφτεσαι τι θα γίνει, τι θα ακολουθήσει, απλά μάχεσαι, πέφτεις με το κεφάλι ψηλά. 

-Και τώρα;

-Και τώρα Ανδρέα, όλα εμείς τα στελέχη και τα μέλη που ήμασταν στη πρώτη γραμμή, ας κάνουμε χώρο για τα νεότερα παιδιά, να μπουν στη πολιτική, να την αλλάξουν και να προσφέρουν στη κοινωνία. Ας τους δώσουμε χώρο και ας αφήσουν κάποιοι τις καρέκλες. Φτάνει με τις καρέκλες. Στη πολιτική και στη ζωή γενικότερα πρέπει να ξέρεις πότε να αποχωρείς. 

-Κάτι τελευταίο; 

-Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που αποχώρησαν, για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και τους κοινούς αγώνες που δώσαμε, σε κομματικό και προσωπικό επίπεδο. Οι άνθρωποι της Αριστεράς πάντα ανταμώνουν. Μπορεί σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά να "εξαυλώνεται" τα τελευταία χρόνια, όμως στην Ελλάδα, η Αριστερά έχει ιστορία, μνήμη και χρέος απέναντι στη κοινωνία, να την υπηρετεί μέχρι τέλους.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.