Νίκος Βακράτσας: Η πράσινη κοροϊδία αποκαλύπτεται…

 Καλά κρατάει η «πράσινη» επέλαση και στην περιοχή μας και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, το τελευταίο διάστημα. 

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει πως θα προωθήσει ένα πιο «πράσινο» μέλλον, με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και ιδιωτικοποίησής της, που εκπορεύεται από την ΕΕ και υλοποιείται εδώ και χρόνια απ' όλες τις κυβερνήσεις. Διανθισμένες δε, οι εξαγγελίες με πολλά δισεκατομμύρια από Ευρωπαϊκά και κρατικά ταμεία και υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια. Μόνο που το κόστος της για τα λαϊκά σπίτια και τους αγροτοκτηνοτρόφους, έχει γίνει δυσβάσταχτο, και θα γίνει ακόμα πιο πολύ, παρά τους πολύχρωμους λογαριασμούς που θα αρχίσουν να μας στέλνουν. Το μόνο καινούριο που θα φέρουν τα νέα αυτά «πολύχρωμα» τιμολόγια, είναι η «δυνατότητα» του καταναλωτή να επιλέγει τον τρόπο και το χρώμα της νέας αφαίμαξής του από τους παρόχους και μετά να του λένε κι από πάνω ότι η επιλογή ήταν δική του.

Η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά, γι’ αυτό κόπτονται τα «πράσινα αρπακτικά», που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, υποσχόμενοι τον ουρανό με τ’ άστρα σε αγρότες και ιδιοκτήτες αγρών της περιοχής. 

Αξιοποιώντας τον συνδυασμό παχυλών επιδοτήσεων, με τον «αέρα» της νομοθεσίας για fast track αδειοδοτήσεις, με βάση το κοινοτικό πλαίσιο που μετατρέπει δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ειδικές οικονομικές ζώνες, με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα να καταλαμβάνουν άναρχα κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα «πράσινα» αρπακτικά μοιράζουν ορισμένα ανταποδοτικά- ψίχουλα, που μοιάζουν περισσότερο με καθρεφτάκια για ιθαγενείς. 

Δίπλα μας, στην Αετοράχη, το χωριό σχεδιάζουν να το περικυκλώσουν από φωτοβολταϊκά σε δημόσια γη, δεσμεύοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια. Ενώ εμπειρία από τη δέσμευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για έκδοση αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων, υπάρχει στα χωριά της περιοχής του Σαρανταπόρου και του Ολύμπου, όπου οι όποιες υποσχέσεις για παχυλά ενοίκια πήγαν στον βρόντο…

Εν τω μεταξύ, μέχρι φέτος η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες παραγωγού έργων ΑΠΕ που το δυναμικό τους ανέρχεται σε 98,3 GW. Τα φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 και ακολουθούν τα αιολικά. Μάλιστα, το 2022 ήταν χρονιά - ρεκόρ αδειοδότησης ΑΠΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, οπότε η ΡΑΕ χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερα από 100 έργα, με τη συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 2.670 MW.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το σύστημα διανομής είναι ήδη υπερφορτωμένο, το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πανάκριβο εμπόρευμα.

Το συμπέρασμα, που δεν θα αργήσει να φανεί, είναι ότι η «πράσινη» ανάπτυξη φέρνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνει όμως «μηδέν στο πηλίκο» για τον λαό. Συν το ότι η εξάπλωση τεράστιων ή μικρότερων επιχειρηματικών φωτοβολταϊκών πάρκων, ανατρέπει σταδιακά τον γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα πολλών χωριών, που ερημώνουν, στερώντας απολύτως χρήσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα από τον λαό μας, που εισάγονται από το εξωτερικό.

Μοναδική φωνή απέναντι σ' αυτόν τον οδοστρωτήρα είναι το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν στέκεται μόνο απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, δεν πρωταγωνιστεί μονάχα στον αγώνα για να εμποδιστούν και να καθυστερήσουν αντιλαϊκά μέτρα, να κερδίσει ανάσες ο λαός. Πρωτοστατεί ταυτόχρονα για να ανοίξει ο άλλος δρόμος, που είναι σήμερα ώριμο και αναγκαίο να βαδίσει ο λαός, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

Γιατί δεν είναι μοιραίο να ζει κανείς στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα. Να διαθέτει η χώρα ανεξάντλητες πηγές Ενέργειας και η ανάπτυξή τους να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Ή άλλες να μένουν αναξιοποίητες με το ίδιο ακριβώς κριτήριο.

Μόνο το ΚΚΕ, με την κρυστάλλινη θέση για την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, μπορεί να μπει μπροστά στην πάλη ενάντια στην πολιτική που φέρνει ενεργειακή φτώχεια και ανεργία, για την προστασία των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Για να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα, από το οποίο θα πλουτίζουν μια χούφτα «πράσινα» αρπακτικά.

Του Νίκου Βακράτσα,

Μέλους της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και γραμματέα της Κ.Ο. Τσαριτσάνης του ΚΚΕ 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.