Δ. Κουρέτας: «Έχουμε υποχρέωση να ορθοποδήσει η Θεσσαλία» – Τι είπε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και για τους αγρότες (φωτ. & βίντεο)

 Το Πρόγραμμα της επόμενης μέρας για την Γεωργική Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας παρουσίασε σήμερα το πρωί της Παρασκευής ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Imperial. 

Επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα μια παρουσίαση της πρότασης της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. «Έχουμε υποχρέωση η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βοηθηθεί ώστε να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας. Έχει σημασία να αναφερθεί ότι θα ακολουθήσει μια δεύτερη συνάντηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση πάνω στις προτάσεις που θα κατατεθούν. Ακόμη, τονίστηκε η πολύ στενή συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή αμέσως μετά τις πλημμύρες.


Οι κίνδυνοι για τη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία σήμερα απειλείται σήμερα από τέσσερις κινδύνους σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα. Αυτοί είναι οι εξής: ο συνεχιζόμενος κίνδυνος πλημμυρών από τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, η δραματική μείωση της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού στην περιοχή, η διάβρωση και ερημοποίηση των εκτάσεων λόγω της αποψίλωσης του εδάφους και η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών. Ο κ. Κουρέτας ανέφερε ξεκάθαρα ότι το βασικό θέμα είναι πως θα μπορέσουν σε συνεργασία όλοι μαζί να συνθέσουν την καλύτερη πρόταση για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει αρχικά σχέδιο 50 σελίδων για την αγροτική ανασυγκρότηση ενώ αυτό που σχετίζεται με την κτηνοτροφία θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.


Το μέλλον των αγροτών

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας πρέπει να μείνουν στα μέρη τους κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η Θεσσαλία είναι ένας εύφορος κάμπος, αποτελεί τη μεγαλύτερη πεδιάδα στη χώρα μας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν πρέπει ο κόσμος να βοηθηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει», υπογράμμισε στη συνέχεια ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ακόμη η διάνοιξη σήραγγας στην Κάρλα για την εισροή των υδάτων στο Αιγαίο και πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί για την βιώσιμη προοπτική όλων των παρακάρλιων περιοχών.

Το βαμβάκι

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο βαμβάκι και στην καλλιέργειά του. Αφού σημείωσε αρχικά ότι το βαμβάκι για την νέα Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί κόκκινη γραμμή και ξεκαθάρισε ότι όσοι σκέφτονται ότι η παραγωγή του μπορεί να αποτελέσει παρελθόν ζουν σε λάθος τόπο, ο κ. Κουρέτας είπε ότι: «Η Θεσσαλία μέχρι το 2000 ήταν μια διαφορετική περιοχή στην οποία έπαιρναν το βαμβάκι, το μεταποιούσαν, το έκαναν νήμα και γινόντουσαν ρούχα, εσώρουχα, φανέλες κλπ, τα οποία τροφοδοτούσαν τόσο την αγορά τη δική μας, όσο και την αγορά των Βαλκανίων. Ήταν δηλαδή μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς και όχι μόνο. Το βαμβάκι αν μεταποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει εισοδήματα και θέλουμε να ξαναδουλέψει όλο αυτό στο μέλλον».

 Πηγή: larissanet.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.