Αντ. Λιάνος: Όσοι βιώσαμε τον Καρκίνο των όρχεων, γνωρίζουμε το μαύρο πέρασμα

Συνέντευξη στο "Ράδιο Ελασσόνα 88.4" και στον Ανδρέα Νικούλη παραχώρησε, εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Σύσταση Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων Νομού Λάρισας, ο Αντ. Λιάνος, όπου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της εν λόγω κίνησης: 

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Πρωτοβουλία που αναλάβατε για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Όρχεων;

-Ανδρέα, πρώτα από όλα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε το "Ράδιο Ελασσόνα 88,4" γιατί ήταν το πρώτο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που από το 2021 έδειξε το ενδιαφέρον του για την συγκεκριμένη ασθένεια και αποτέλεσε την απαρχή, να ευαισθητοποιηθούν και άλλα ΜΜΕ του Νομού μας, μέχρι και η ΕΡΤ για να αναδειχθεί το εν λόγω πρόβλημα. Εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα παιδιά που πήραμε την Πρωτοβουλία Σύστασης Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων στον Νομό, θέλω να σε ευχαριστήσω και προσωπικά, διότι αντιλαμβάνομαι την ευαισθητοποίησή σου και ως άνθρωπος. Η πρωτοβουλία που πήραμε, κάνει αργά και σταθερά βήματα. Βρισκόμαστε δύο στάδια, πριν την πρώτη γενική συνέλευση με συνανθρώπους μας που έχουν βιώσει την συγκεκριμένη καρκινοπάθεια. 

-Πως αποφασίσατε να πάρετε αυτή τη πρωτοβουλία; 

-Θεωρώ πως αποτελούσε μονόδρομος και για τους τρεις μας. Με τον Κωνσταντίνο έχω συζητήσει πάρα πολύ, με τον Θάνο σε ένα μόνο πρώτο τηλεφώνημα που του έκανα, μου είπε, "ξεκινάμε, προχωράμε". Ήταν μονόδρομος για όλα αυτά τα παιδιά που εδώ και δεκαετίες βίωσαν την εν λόγω ασθένεια και άλλοι το περνούν μέσα στα σπίτια τους, απομονωμένοι, πολλοί ντρέπονται, άλλοι φοβούνται και το θεωρούν ταμπού, να συναντηθούμε. 

-Τα επόμενα βήματα ποια είναι εφόσον πραγματοποιηθεί η σύσταση του Συλλόγου; 

-Μετά την γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουμε, θα προχωρήσουμε στη σύσταση και στις εσωτερικές διαδικασίες και αρχαιρεσίες, για να μπορεί να υπάρχει οργανόγραμμα και στόχοι. Θα υπάρξουν οι κατάλληλες προεργασίες και συζητήσεις με την ιατρική επιστημονική κοινότητα και θα προχωρήσουμε σε δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση των γονέων για να συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη από μικρή ηλικία στα αγόρια τους. 

-Σε τι ποσοστό υπάρχει πρόληψη και ιατρικός έλεγχος στα αγόρια; 

-Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόληψη και ιατρικός έλεγχος "ρουτίνας" για τον καρκίνο των όρχεων. Τη τελευταία πενταετία οι παιδίατροι αρχίζουν και ενημερώνουν τους γονείς. Πρέπει όχι απλά να διπλασιάσουμε την δυναμική της ενημέρωσης αλλά να κάνουμε άλματα ώστε να επισκέπτονται τους ουρολόγους οι έφηβοι και οι άνδρες, αντίστοιχα. Είμαστε πάρα πολύ πίσω. 

-Δηλαδή; 

-Στο email που δημιούργησε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Σύσταση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων Νομού Λάρισας, δεχόμαστε καθημερινά αλληλογραφίες από πολίτες που μας αναφέρουν πως έχουν βιώσει την καρκινοπάθεια, άλλοι την ξεπέρασαν, άλλοι παλεύουν, άλλοι τώρα έρχονται αντιμέτωποι μαζί της. Το θέμα είναι ότι επειδή στην Ελλάδα δεν έχει συσταθεί στο παρελθόν παρόμοιος σύλλογος, μας στέλνουν email από όλη τη χώρα ακόμη και άνθρωποι που έχουν βιώσει π.χ. καρκίνο στο προστάτη και τους παραπέμπουμε στους αρμόδιους συλλόγους που υπάρχουν ήδη. Δυστυχώς δεν υπήρχε πριν την Πρωτοβουλία που πήραμε, τίποτα για την Πρόληψη στους Όρχεις. 

-Επιλέξατε έναν τρόπο, διαφορετικό, μέσω email ώστε να επικοινωνήσετε με τους συνανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοια προβλήματα υγείας. Γιατί; 

-Εδώ θα ήθελα να σταθώ. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ λεπτό. Ειδικά στην ιδιοσυγκρασία των ανδρών. Ντρέπονται Ανδρέα και είναι φυσιολογικό. Μας το γράφουν στα email "Ντρέπομαι, πείτε μου τη γνώμη σας". Μας ανοίγουν την καρδιά τους. Μας εξιστορούν γεγονότα και πως βίωσαν τον "Γολγοθά". Μας έχουν ζητήσει να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά. Ούτε αυτό ακόμη θα επιχειρήσουμε. Θέλουμε "απρόσωπα" αρχικά να δουλέψουμε πάνω στην αυτοεκτίμηση του καθενός και να ενισχύσουμε τη ψυχολογία τους. Γιατί πολύ απλά και εγώ και ο Κωνσταντίνος και ο Θάνος γνωρίζουμε το "μαύρο πέρασμα". Σε όλους πάνω-κάτω ίδιο είναι. Σε κάθε μορφή καρκίνου, υπάρχει ένα μονοπάτι που κανείς δεν το αντιλαμβάνεται εάν, δυστυχώς, δεν το έχει "περπατήσει" ο ίδιος. Αυτό το μονοπάτι είναι μοναχικό, διακατέχεται από φόβο, ανασφάλεια, όπου θες απλά να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις, όταν όλα θα έχουν τελειώσει. Και όταν όλα τελειώνουν, αρχίζει η επόμενη "μάχη". Να αντέχεις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, αγωνίες αποτελεσμάτων, συνεδρίες με τους γιατρούς και όλα αυτά συνοψίζονται σε ένα "Και αν επιστρέψει;"... Για αυτό θέλουμε μέσω αλληλογραφίας να κάνουμε τα πρώτα βήματα, να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο με την ίδια τη κοινωνία. Γιατί κοινωνία ίσον επικοινωνία. 

-Στόχος σας είναι και τα σχολεία; Οι μικρές ηλικίες;

-Στόχος μας είναι να μπούμε στα σπίτια των γονέων, των εν δυνάμει γονέων, των φίλων, των κολλητών, των συγγενών, των σχολείων, ναι. Να μιλήσουμε στα παιδιά, με τόλμη και θάρρος, να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους περισσότερο, να μην φοβούνται τους γιατρούς, να μπορούν να διαχειριστούν ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο Καρκίνος των Όρχεων είναι ιάσιμος, λένε. Εάν τον προλάβεις, θα συμπληρώσω εγώ. 

-Καλή επιτυχία!

-Ευχαριστούμε πολύ. Χαίρομαι που ο Δήμαρχος Ελασσόνας ο Νίκος Γάτσας στηρίζει τη προσπάθειά μας. Το ίδιο θα ζητήσουμε και από τον κ. Μαμάκο, τον κ. Τσικριτσή, τον κ. Κουρέτα και τους υπόλοιπους φορείς. Πρέπει να γίνει γνωστό το εν λόγω ιατρικό θέμα. Και πρέπει ο κόσμος να μην φοβάται και να σταματήσει να σκέφτεται "τι θα πει ο κόσμος". Το email της Πρωτοβουλίας Σύστασης Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων στο Νομό Λάρισας είναι το: syllogos.cancer.orxeos@gmail.com . Περιμένουμε με τον Θάνο και τον Κωνσταντίνο την ηλεκτρονική αλληλογραφία όλων, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.