Αλλάζει το κέντρο της Λάρισας: Γκρεμίζονται μετά το Πάσχα τρία κτήρια ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου (φωτό)

 Γκρεμίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα τα τρία κτίρια ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου και επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (κάτω από τα στρατιωτικά αρτοποιεία). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις ημέρες πριν ή (το πιθανότερο) ακριβώς μετά το Πάσχα, εργασίες που θα επιτρέψουν να φανεί το ακριβές σχήμα του Θεάτρου. Μαζί με τα τρία μαγαζιά θα γκρεμιστεί και ο πλίθινος τοίχος κι εκεί θα διαμορφωθεί νέα είσοδος στο Αρχαίο θέατρο που θα περιλαμβάνει εκτός της σκάλας και αναβατόριο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κονδύλι χρηματοδότησης ύψους 37.200 ευρώ εξασφάλισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη λίγες μέρες μετά την επίσκεψή της στη Λάρισα τον προηγούμενο μήνα. Η απαλλοτρίωση των κτιρίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και το μόνο που απομένει είναι το γκρέμισμα τους που θα ανοίξει τον χώρο και θα φανεί ακόμη πιο ευκρινώς η λαμπρότητα του αρχαίου και εκπάγλου ωραιότητας δημιουργήματος.

Μιλώντας στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας σημείωσε ότι «είναι πολύ ελπιδοφόρο που θα ανοίξει ο χώρος στα ανατολικά του Θεάτρου. Σταδιακά θα αποκαλυφθεί ο ανατολικός αναλημματικός τοίχος, που με την εμφάνισή του θα αποκαλυφθεί και το σχήμα του Θεάτρου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει η υπουργός Λίνα Μενδώνη «Εγκρίνουμε την εκτέλεση του έργου «Κατεδάφιση τριών ακινήτων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πλησίον του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του έργου αφορούν:

Την κατεδάφιση των τριών ισόγειων καταστημάτων επί της οδού Βενιζέλου (αριθμ. 74,76,78).

Την κατεδάφιση του πλινθόκτιστου τοίχου που βρίσκεται σε επαφή με το δυτικότερο ισόγειο κατάστημα. Την εργοταξιακή περίφραξη στην πρόσοψη των τριών ακινήτων επί της οδού Βενιζέλου μετά την κατεδάφισή τους.

Για την εκτέλεση των εργασιών, καθώς και για κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρις ολοκληρώσεως του έργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ποσού 37.200 ευρώ», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2024.

Δείτε τα κτήρια:

Πηγή: onlarissa.gr - Εφημερίδα Ελευθερία / Θανάσης Αραμπατζής (φωτό: onlarissa.gr)
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.