Παράσταση διαμαρτυρίας από τους παραγωγούς και τους δενδροκαλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα

 Πανεπαρχιακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας την Τρίτη 9 Απριλίου, από τους παραγωγούς και τους δενδροκαλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας, όπου δημιουργήθηκε πενταμελής επιτροπή, ομόφωνα, από τους παρευρισκομένους που γέμισαν την αίθουσα και η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Βαρσάμη, Ντάλλα, Καραναστάση, Τσιόγγα και Καραγιάννη όπου θα δώσει το παρόν μαζί με τους αγρότες της επαρχίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 11:00πμ στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη, της οποίας προέδρευε και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Αντώνης Λιάνος έδωσαν το παρόν ο αντιδήμαρχος Νίκος Παλάσκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Παπαδημητρίου, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Δομενίκου, Κοκκινόγης και Αμουρίου, αναλύθηκαν τα ζητήματα των απαράδεκτων πορισμάτων του ΕΛΓΑ, όπως τα χαρακτήρισαν οι ομιλητές των περιοχών, που έζησαν την καταστροφή των καλλιεργειών τους το 2023, από τον παγετό στα χωράφια τους.

"Τα απαράδεκτα πορίσματα του παγετού του 2023, δεν ικανοποίησαν κανέναν συνάδελφο παραγωγό. Ζητάμε την επανεκτίμηση της ζημιάς που έχουμε υποστεί στις καλλιέργειές μας το 2023, με βάση την εκτίμηση της δυναμικότητας των δένδρων, σύμφωνα με την περίοδο 2021-2022" τόνισαν αμυγδαλοπαραγωγοί από το Δομένικο και την περιοχή του Ολύμπου ενώ πρόσθεσαν πως ζητούν "Να κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, που πραγματοποίησαν τους ελέγχους τον Σεπτέμβριο του 2023 στα χωράφια μας".

"Είναι αδιανόητο να έχουν έναν κανονισμό που αναφέρει πως σε συλλογικές εκτιμήσεις, επειδή δεν είχαν προσωπικό να πραγματοποιήσει σωστούς ελέγχους, δεν μας επιτρέπονται οι ενστάσεις" και τόνιζαν πως θέλουν "Να εξηγήσει ο ΕΛΓΑ γιατί υπάρχουν πορίσματα που ενώ τα χωράφια είναι γειτονικά, το ένα εκτιμήθηκε με ζημιά και το άλλο όχι, όταν μάλιστα μιλάμε για παγετό!"

Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξουν δύο υπομνήματα προς τον ΕΛΓΑ Λάρισας, ένα από την συντονιστική επιτροπή των παραγωγών και ένα από τον Δήμο Ελασσόνας, ενώ το κάλεσμα των παραγωγών για την παράσταση διαμαρτυρίας, απευθύνεται και στους συναδέλφους τους, από τον υπόλοιπο Νομό Λάρισας.

Τέλος συνεχίζουν να ζητούν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις με βασικό αίτημα για αναθεώρηση της λειτουργίας και των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ ώστε η κάθε εκτίμηση να είναι εξατομικευμένη και να παραδίδεται με αντίγραφο στον παραγωγό, άμεσα και όχι να καθυστερεί πάνω από 6 μήνες.

H Συντονιστική Επιτροπή των παραγωγών, εκπροσωπείται από τους Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Ολύμπου, Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Σαρανταπόρου, Ομάδα Κελυφωτών Επαρχίας Ελασσόνας και Σύλλογο Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου.

Αντώνης Λιάνος (elassona-city.gr) - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.