Σταυρούλα Δάσσιου: Τα εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων συρρικνώνονται, μειώνοντας την εμπορική δυναμική της επαρχίας

 O πρωτογενής τομέας στην επαρχία Ελασσόνας βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με τη κλιματική έκρηξη και αλλαγή να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις παραγωγές των αγροτών. 

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις ελληνοποιήσεις και την αισχροκέρδεια στη κτηνοτροφία, τα εισοδήματα των παραγωγών συρρικνώνονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μεταφέροντας στην οικονομική αλυσίδα του εμπορίου μια ζοφερή κατάσταση που μειώνει και την εμπορική δυναμική της περιοχής, αφού η διαφορά από το χωράφι στο ράφι είναι τεράστια και επιζήμια και για τον ίδιο τον καταναλωτή. 

Και αν τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικά προβλήματα στον εν λόγω κλάδο, η ανασφάλεια των αγροτών και κτηνοτρόφων απέναντι στη κρατική μέριμνα μεγαλώνει και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. 

Εδώ και τριάντα και παραπάνω έτη, οι άνθρωποι του μόχθου που εργάζονται νυχθημερόν, 11 μήνες τον χρόνο για να καλλιεργούν και να τροφοδοτούν τη χώρα, ζητούν την αναβάθμιση οργανισμών και υπηρεσιών όπως π.χ. ο ΕΛΓΑ, από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Υποστελέχωση σε προσωπικό, προβληματική λειτουργία στην έκδοση πορισμάτων, λειψές αποζημίωσεις, ανεπαρκείς έλεγχοι στις παράνομες εισαγωγές και ελλειπής χρηματοδότηση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους ανθρώπους που επενδύουν στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές τους μονάδες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, πληρώνουν ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη, συντηρούν με φόρους το κράτος και όμως σε μια καταστροφή όπως για παράδειγμα ο "Ιανός" ή ο "Daniel", βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, με το μέλλον αβέβαιο για τις ζωές τους.  

Τα συλλαλητήρια, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας και τα μπλόκα κλιμακώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να προσπαθούν να ενισχύσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να καταφέρουν να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και να στηρίξουν την επαρχία ουσιαστικά, αφού τα χωριά παραμένουν ακόμη ζωντανά, αν και με τεράστιο δημογραφικό το πρόβλημα επιβίωσης τους.

Το καμπανάκι είναι ηχηρό πλέον και στην επαρχία Ελασσόνας, όπως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το επάγγελμα και μεταναστεύουν. Οφείλει η πολιτεία να αναλάβει με ορθολογισμό και σωστές, ακόμη και δύσκολες πρωτοβουλίες, να αντιμετωπίσει την μελλοντική ερημοποίηση εκτάσεων και δημοτικών διαμερισμάτων, πριν είναι αργά. 

Με δραστικά μέτρα και με το θάρρος να αναλάβει και το ανάλογο πολιτικό κόστος. 

Σταυρούλα Δάσσιου

Γραμματέας Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.