Δημήτρης Μπαλούκας: "Δεν καλύπτουν τη ζήτηση τα ελληνικά αμνοερίφια" | SOS κτηνοτρόφων για ελληνοποιήσεις και αισχροκέρδεια

 Για ελλείψεις αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι της χώρας, με τα μεγάλα αστικά κέντρα να φαίνεται ότι θα εξυπηρετηθούν… με εισαγόμενο οβελία. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί ζητούν αυξημένους και εντατικούς ελέγχους από την πολιτεία, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η «ταυτότητα» των αμνοεριφίων και αφετέρου να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια αισχροκέρδειας.

Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ο καταναλωτής θα δυσκολευτεί να βρει το εμπορεύσιμο αμνοερίφιο, δηλαδή στα 10- 12 κιλά, άρα θα το χρυσοπληρώσει, οι δε κρεοπώλες εκτιμούν ότι οι σφαγές θα είναι ικανοποιητικές, συμφωνούν όμως ότι ο καταναλωτής θα το αγοράσει από 13 ως 14,5€, δηλαδή 1€ πιο ακριβό από πέρυσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρη Μπαλούκα «τα διαθέσιμα αμνοερίφια στην ελληνική αγορά είναι λίγα, καθώς υπήρξαν αυξημένες εξαγωγές για το Καθολικό Πάσχα. Κι αυτό γιατί η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, τους ανάγκασε να σφάξουν νωρίς, για να εκμεταλλευτούνε και το γάλα. Κυρίως έφυγαν αρκετά (6-8 κιλά) προς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία». 

Ο Ελασσονίτης κτηνοτρόφος ζητά από την Πολιτεία εντατικοποίηση των ελέγχων «για να μην φάει ο καταναλωτής αρνί από τη Ρουμανία, το οποίο εισήχθη στη χώρα μας και σφάχτηκε ή καταψυγμένο, καθώς αρκετοί έμποροι από τα Χριστούγεννα και μετά, προμηθεύτηκαν σε καλύτερες τιμές μεγάλες ποσότητες, τις οποίες και θα διαθέσουν το επόμενο διάστημα στην αγορά».

Την εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Θεσσαλίας, το οποίο κρατά μικρό καλάθι ως προς το αίτημά του, καθώς εκτιμά ότι η πολιτεία θέλει τις αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων, «καθώς έτσι αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές κρατιούνται σε υποφερτά νούμερα για τον καταναλωτή».

Α.Ν. - Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.