Φωτιά στα Πιέρια Όρη: Οι φλόγες έφτασαν σε υψόμετρο 1.900 μέτρων

 Για τρίτη μέρα καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Πιέρια Όρη με καταστροφικές συνέπειες για τη δασική έκταση. Κάηκε η κορυφή «Λαπούσι». 

Πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η φωτιά στο βουνό των Μουσών ή αλλιώς στα Πιέρια Όρη καίει ασταμάτητη. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα 1100 μέτρα έφτασε στα 1900 μέτρα. 

«Η φωτιά ξεκίνησε στα Πιέρια Όρη πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι, και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1900 μέτρα σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης» ανέφερε σήμερα ο δασάρχης Πιερίας Πέτρος Παπαπέτρου για την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα στην θέση «Καρακατσάνα». 

Σύμφωνα με τον δασάρχη «η πυρκαγιά είναι επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά». 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή από την Κυριακή με επίγεια και εναέρια μέσα και σήμερα από νωρίς το πρωί συμμετέχουν στην μάχη της κατάσβεσης και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν από τη δασική υπηρεσία οι κάτοικοι και οι δασικοί συνεταιρισμοί μεταξύ άλλων των όμορων οικισμών της Ρητίνης, του Ελατοχωρίου, του Αγ. Δημητρίου, και του Λιβαδίου. Οι συνεταιρισμοί βοήθησαν στη διάνοιξη 3 αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία μαζί με μηχανήματα έργου του Δήμου και της Περιφέρειας.  

Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, από τη θέση Μεσιά και απλώθηκε προς τα πάνω καταστρέφοντας το πευκόδασος. Σημαντικός παράγοντας είναι το δυσπρόσιτο της περιοχής που καίγεται. Σύμφωνα με το Ολύμπιο Βήμα, η φωτιά έχει ήδη κάψει την κορυφή των 2.005 μέτρων «Λαπούσι». 

Ακόμα, τοπικό μέσο κάνει λόγο για υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και της τοπικής κοινότητας που παρέχει εθελοντικά βοήθεια στηρίζοντας υλικά τους πυροσβέστες. Παράδειγμα είναι τα γεύματα που παρέχουν στους πυροσβέστες οι κάτοικοι των γύρω χωριών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ολύμπιο Βήμα 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.