Η Τσαριτσάνη τίμησε τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού (φωτ.)

 Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η μαρτυρική και ιστορική Τσαριτσάνη και η γύρω περιοχή ξεδίπλωσαν τις ιστορικές μνήμες τους για τους 52 συνολικά Τσαριτσανιώτες, που εκτελέσθηκαν από τους Ιταλούς(το 1943) και τους Γερμανούς(το 1944).

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για τη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση. Την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου τέλεσε ο ιερέας π.Γεώργιος Κοντοτάσιος.

Ακολούθησε ομιλία από την απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Χοντροθύμιου, για την ημέρα αυτή και αναφέρθηκε με την μεστή και περιεκτική ομιλία της στο χρονικό εκείνων των ημερών.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας από εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών, των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους συλλόγους και τα Σχολεία και αναγνώστηκε από τον τελετάρχη της εκδήλωσης Βαγγέλη Σαπουνά, το προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αναγνώστηκε ο κατάλογος των 52 εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά μαθητές, επίσημοι προσκεκλημένοι και ο κόσμος της Τσαριτσάνης που παραβρέθηκε στην τελετή μνήμης έψαλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι,  Φρόσω Καρκαβανίδου Σκρέτα, Κωνσταντίνος Πασχόπουλος, Στέλιος Δημουλάς, Έλενα Ταζέ, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΑλλάΖουμε», στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας Θανάσης Μπίζιος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης Μενέλαος Σκάντζος, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εφαρμογής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Ζωή Φτίκα, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ελασσόνας Λευτέρης Μουλτσιάς , ο αναπληρωτής διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Ελασσόνας Δημήτρης Αρσένης, εκπρόσωποι του στρατού, κομμάτων, συλλόγων, και πλήθος κόσμου. 

Α.Ν.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Σαπουνάς
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.