Σταυρούλα Δάσσιου: Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την αλλαγή σκέψης της κοινωνίας

 Η άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αντιμετώπιση των υπερκερδών αποτελούν τα πρώτα βήματα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ένας νέος άξονας με οργανόγραμμα που οφείλουν να γνωρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολίτες. Η μείωση των έμμεσων φόρων είναι το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα απλό σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη βάση μίας ισχυρής αναπτυξιακής στρατηγικής, στη βάση της κυκλικής οικονομίας, με αναδιανομή των πλεονασματικών οικονομικών πόρων στα χαμηλότερα στρώματα, ήταν αξιακός κανόνας για τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Με ένα σταθερό, απλό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει, ανάλογα με τις...ορέξεις υπουργών και κυβερνήσεων, οι πολίτες θα μπορούν να εμπιστευτούν ξανά την αξιοπιστία των κρατικών μηχανισμών και να συμβάλλουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

Η κοινωνική δικαιοσύνη περνά μέσα από την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, να προσελκυθούν επενδύσεις, να δώσουν την προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.


Δεν μπορεί η Ελλάδα σε κεντρικό αλλά και τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο να βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. Η γενναιά ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο επανεκκίνησηςγια την οικονομία και την κοινωνία. Το ιδιωτικό χρέος είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της ελληνικής οικονομίας. Η άμεση ρύθμισή του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου, η παροχή δικαιώματος στη δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα funds και τους servicers, η προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης, αλλά και των εύλογων δαπανών διαβίωσης, θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση των υπερχρεωμένων αλλά και της οικονομίας.

Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, που χρηματοδοτείται και στελεχώνεται επαρκώς, που λειτουργεί με όρους διαφάνειας και υπέρ της ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, είναι προϋπόθεση για την ατομική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη συλλογική ευημερία.

Μόνο έτσι και σε τοπικό επίπεδο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αντέξουν οικονομικά, θα αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, θα τονωθεί η εσωτερική τοπική οικονομία, θα επωφεληθούν οι πολίτες και οι καταναλωτές από την ρύθμιση της αγοράς και τη πτώση των τιμών στα προιόντα.

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την αλλαγή σκέψης, νοοτροπίας αλλά και πλήρους ενεργοποίησης της κοινωνίας, για ένα πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος που θα αποτελεί σύμμαχο του πολίτη. Ένα κράτος βασισμένο στις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού κόσμου, της Σύγχρονης Αριστεράς, υπέρ των πολλών, υπέρ των λαικών στρωμάτων.

Σταυρούλα Δάσσιου

Γραμματέας Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.